Заседанието на Пленума на ВСС започна в  отсъствието на Иван Гешев, който е изпратил заявление, че е ангажиран с международна конференция по киберсигурност в Бургас.  

На заседанието ще бъде обсъдено искането на шестима представители на Прокурорската колегия за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Те поискаха махането му на 12 май тази година. Причината била, че е наредил на зам.-шефа на националното следствие Ясен Тодоров да заведе израелски експерт по контратероризъм на мястото, където бе извършен атентата срещу главния прокурор. Самият Гешев казва, че не е нарушил закона, защото по това време е бил в отпуск.

Адвокатът на Гешев Радостина Константинова - Томова поиска дебатът да бъде отложен, като посочва две причини.  

Първата причина, поради която тя иска отлагане е, че Гешев участва във форум за киберсигурността, отдавна планиран. Той щял да продължи от 31 май до 2 юни.

Втората причина била, че здравословното й състояние не позволява да се яви. Медицинското удостоверение било издадено от лекуваш лекар д-р Спаска Георгиева. Заболяването не позволявало явяването й. Амбулаторният лист бил издаден в 13 часа на 31 май. Освен това стана ясно, че има доказателствени искания.

Пред ВСС са представени доказателствени искания, както от вносителите на предложението, така и самия Иван Гешев. 

Част от участниците в съвета заявиха, че няма основания за отлагане на заседанието. Йордан Стоев бе категоричен, че доказателствата трябва да се гледат по същество. Дишева заяви, че в случая се касае за "превратно упражняване на права" и също заяви, че трябва да се обсъдят доказателствените искания. Други магистрати заявиха, че въпреки, че не са в съда, би трябвало да осигурят възможност за защита на Иван Гешев и да се спазват правилата на конституцията. 

5 от членовете гласуваха "За" отлагането , а 14 бяха "Против". Пленумът единодушно отказа да прекрати производството срещу главния прокурор. 

Заседанието продължава. От сега е ясно, че решение днес няма да има.