Хората, които са потвърдени за болни от COVID-19 с антигенен тест, ще могат да получат сертификат за преболедувал, който ще важи до 1 година от положителния тест. Този документ ще служи само за вътрешна употреба във връзка с новата заповед на здравния министър, която налага влизане със "зелен паспорт" в редица обекти. 

Това беше съобщени на брифинг от служебния здравен министър Стойчо Кацаров

С промяната на практика се дава възможност на хиляди българи да се сдобият с документ-ключ за ресторанти, кафенете, театри, кина, университети и т.н. По време на пресконференцията обаче Кацаров съобщи, че ще се приемат антигенни тестове, направени от 1 декември насам. Освен това подчерта, че това ограничение се налага, тъй като оттогава тестовете се приравняват официално като PCR у нас

Точно тук идва първото противоречие. Бързите антигенни тестове се приравняват c РСR методиката от 22 декември 2020 година, а не от 1 декември. Именно от 22.12.2020 насетне, лицата с положителен антигенен тест започнаха да бъдат отчитани като потвърдени случаи COVІD-19 в Единния информационен портал, както и да подлежат на 14-днeвнa карантина, a тexнитe близĸи ĸoнтaĸтни лицa – нa 10-днeвнa изолация. Тоест се третират под същите правила, като при положително тестване с РСR.

Въпреки това несъмнено разминаване дори в портала на Министерство на здравеопазването бе написано, че за преболедувал ще се признава всеки с положителен антигенен тест от 1 декември насетне, когато забележете тестовете влизали официално.

Доколкото всички тези изявления, независимо дали идват от здравния министър, здравно министерство или от официалния здравен портал, нямат тежест, докато не бъдат облечени в нормативен акт, меродавна информация потърсихме в заповедите на здравния министър. 

Поглед в Заповед № РД-01-861/21.10.2021 г. за допълнение на Заповед № РД-01-856 от 19.10.2021 г. /с която бяха въведени мерките за цифровите COVID сертификати за достъп в обекти/ обаче показва, че въобще не е посочен срок за датиране на изследването.

Там пише само "За целите само на тази заповед: а) цифровите COVID сертификати на ЕС за преболедуване и аналогичните на тях документи за преболедуване се считат за валидни от 11-тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19".

Няма никакво ограничение за това кога е направен въпросния антигенен тест за COVID-19 - преди 1 декември 2020, след 1 декември 2020 или пък след 22 декември 2020, когато реално антигенният тест бе приравнен за PCR, но забележете - само за целите на собственото ни отчитане. 

Според европейските регламенти никой, потвърден с коронавирус чрез бърз антигенен тест, не може да получи цифров COVID-19 сертификат, който да важи като валиден документ, доказващ преболедуване, за целите на пътуване и във всички други страни от Европейския съюз. Така излиза, че болният се води болен и преболедувал само в нашия правен мир, в статистиката, но не придобива никакви права. 

Откъде идват тези разминавания, ще бъде ли сложен срок за антигенния тест и в заповедта, какъв ще бъде той - това са въпросите, които отправихме към Министерството на здравеопазването и очакваме отговор. Той касае изключително много хора, които са доказали своето заболяване само с такъв тест.