Близо 45% от хората не работят това, което са завършили. Това показва проучване на експерти по човешки ресурси.

"Най-често решението каква специалност да запишем е повлияно от нашето семейство. Много често нашите роднини ни дават грешни съвети. Психологията е една от най-желаните специалности в СУ, а психолози няма и реализацията не е голяма. 44% отбелязаха, че не работят по специалността си, 41% работят по специалността. Много хора са неориентирани, когато завършват гимназия. Записват нещо в университета, за да завършат висше образование", обясняват специалистите.

Четирите години в университета не са тотална загуба, но не е добре, защото държавата получава кадри, които не се реализират по специалността си, смятат експерти.

Хората постоянно се преквалифицират и това е нужно, тъй като времената се променят. За да остане човек адекватен, трябва да се надгражда като знания и умения. На хора от всякакви специалности им се налага да променят своя профил.

Проучването показва още, че не се отделя достатъчно внимание на кариерното развитие в гимназиален етап. А често знанията, които сме придобили в университета, не са особено адекватни за пазара на труда и затова бизнесът сам си обучава кадрите.

„Не откриваме топлата вода с дуалната форма на обучение, проблемът е, че много от професионалните училища са закрити или не са толкова престижни. Проблемът с кадрите е огромен, в абсолютно всички сфери в България няма хора. Хем няма хора, хем заплатите са ниски, хем над 1 млн. наши сънародници работят в чужбина. Трябва да се привлекат обратно българите, които са избягали на Запад. Всички сме се концентрирали в 3-4 града в България. В дълбоката провинция човек почти няма какво да работи“, се казва в анализа на проучването.

"Нямаме IT специалисти, нямаме доктори, нямаме медицински сестри, нямаме хора, които да работят в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Дори в преработвателните предприятия няма кой да работи", смятат експерти. Според тях ако в семейството нямаш подходящи примери, може изобщо да не се сетиш, че "това можеш да го работиш". Често хората биват насочвани в грешна посока. Безработицата сред висшистите в България е 2%, но над 50% от висшистите работят работа, за която не се изисква висше образование, сочат данните от изследването.