Парламентът прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Вносители на предложението за промени са Божидар Божанов (ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“) и група народни представители.

Трудовата книжка, съответно служебната книжка за държавните служители, са анахронизъм и създават значителни административни затруднения както на служителите, така и на работодателите, особено в случаи на загуба и необходимост от доказване на трудов стаж, включително чрез автоматично изчисляване на трудов стаж.

Със законопроекта се създава електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите, в който се вписват всички данни от трудовата книжка. Служителите имат пълен достъп до трудовото си досие, се посочва в мотивите.

По думите на Божидар Божанов се електронизира хартиената трудова книжка. Според него това е един от онези случаи, в които много институции казват: „това не е за нас“. Божанов изрази радостта си, че Народното събрание е поело лидерството по тази тема, води процеса и депутатите ще вземат там решението кой да води този регистър и как да защитят правата на всички работници и работодатели, така че нещата да бъдат лесни, ефективни и сигурни.

Георги Георгиев („Възраждане“) припомни, че законопроектът е бил внесен и в 48-ото Народно събрание, като не е стигнало времето да бъде приет на второ четене. По думите му тогава само от „Възраждане“ са изказали своите огромни опасения по текстовете на този законопроект, като казали, че има опасност от злоупотреби, нарушаване на права на българските граждани и много други неща. Тези наши опасения бяха потвърдени от становищата на Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите, които бяха предоставени сега в 49-ото НС, отбеляза Георгиев. Той заяви, че от парламентарната група на „Възраждане“ няма да подкрепят този законопроект.

Както заявих и на Комисия по труда, социалната и демографската политика, въпреки многото неточности в законопроекта, ние ще го подкрепим, посочи Галя Желязкова (ГЕРБ-СДС). Според нея трябва да са наясно, че с напредването на дигиталните технологии, това трябва да се отрази и в трудовото законодателство. Желязкова припомни, че на комисия са обсъдили необходимостта от създаването на работна група, в която да бъдат включени експерти от всички ведомства.

Ние от ПГ на ДПС заявяваме, че подкрепяме дигиталния преход и навлизането на модерните технологии в трудовите служебни правоотношения, но начинът, по който се предлага този законопроект, той няма да реши проблеми, а напротив – ще създаде още повече проблеми и затова на първо четене ще се въздържим да го подкрепим, каза Севим Али (ДПС).

Георги Гьоков („БСП за България“) каза, че парламентарната им група ще подкрепи по принцип на първо гласуване законопроекта с много забележки и много притеснения. Според него между първо и второ гласуване е необходимо да бъдат прецизирани и уточнени много текстове.

По предложение на Божанов депутатите удължиха максимално срока за предложения между първо и второ четене.