Огромна част от проблема с катастрофите в България е липсата на проходимост на пътищата, защото ние нямаме магистрали. Движението е много по-голямо, отколкото възможността пътищата да ги поемат, заяви в неделя строителният министър Иван Шишков.

Той директно уточни, че магистрала “Хемус” между Велико Търново и Търговище е фантазия.

“Магистрала “Хемус” може да бъде строена до трети лот, т.е. до пътя Ловеч - Плевен. Оттам нататък знаете, че два лота са с констатирано незаконно строителство и още по-сериозният проблем - лотове 7 и 8 нямат проектирано трасе. Т.е. магистрала “Хемус” между Велико Търново и Търговище е магистрална фантазия”, каза още Шишков пред БНТ. Министърът уточни, че е имало проектирано трасе, което обаче се е оказало, че не може да бъде потвърдено и "ние на практика се оказваме, че строим магистрала до определена точка и оттам нататък нямаме никаква ясна представа как ще я продължим и откъде ще мине", каза Шишков.

Министърът отправи и критики към предходното редовно правителство на Кирил Петков.

“Намерихме след 7 месеца недотам категорично спрени лоши практики, но спрени инфраструктурни обекти. Сега, това, което правим, е да пуснем инфраструктурните обекти”, твърди още Шишков.

 

Той отправи и съвет към бъдещите политици и правителства.

“Политиците оттук-нататък трябва да се заемат с големия проблем да планират всички магистрали и да направят ясен алгоритъм кога, как ще се строят тези магистрали”, каза министърът.

По повод на това, че “Хемус” първо бе спряна при служебния министър арх. Виолета Комитова, а самият Шишков бе нейн заместник-министър, той уточни, че са се опитали да спрат лошите практики.

“Ние искахме да спрем лошите практики при строителството, а не да спираме изграждането на големи инфраструктурни обекти“, твърди той.

Министърът припомни, че за незаконното строителство, което е установено по “Хемус”, е предложена промяна в Закона за устройство на територията, за да може тези обекти да не бъдат събаряни, а да бъдат обявени за търпими и да се даде възможност да продължи строителството.

Преди броени дни Шишков посочи, че до края на септември ще бъде пуснат участъкът между пътен възел "Буховци" и "Белокопитово". Това трасе трябваше да бъде пуснато в експлоатация още през април 2020 г. и се забави по вина на държавата, а миналата година част от него се "самосрути", по думите на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

Строителството на магистралата е разделено общо на 9 участъка. Първите три, на които сега е възобновена работата, са от пътен възел "Боаза" до разклона за Плевен/Ловеч. По следващите три участъка - до разклона за Велико Търново тече проектиране, а за останалите 3 - до Търговище все още не е започнала никаква работа. За работата правителството на Бойко Борисов беше платило аванси за 1.2 млрд. лв. и отделно за свършена работа, преди да се установи незаконното строителство.

От думите на министъра стана още ясно, че прерязаните от вандали колчета в Кресненското дефиле се възстановяват. 

Шишков посочи още, че едната тръба на тунела "Витиня" вече е напълно готова.

Наред с проблемите с ОВОС-а на магистрала “Струма” строителният министър открои в неделя и друг абсурд.

“За магистрала "Струма" има един по-голям абсурд, свързан с тунела “Железница”, който ще е готов след месец, но ние няма да можем да го ползваме. Октомври 2020 г. се появява свлачище, което е непосредствено преди тунела. Това свлачище спира строителството и не се прави нищо”, каза той.

Шишков посочи, че през септември 2021 г., когато е зам.-министър установява този проблем и възлага да се укрепи свлачището. В момента за него има само готов идеен проект.