Стотици бургазлии изпратиха до последния им път двамата загинали полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Да се поклонят пред тленните им останки на гробищата в Бургас дойдоха и президентът Румен Радев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, областният управител, кметът на Бургас и обикновени граждани.

В памет на загиналите в 13 ч. в продължение на една минута униформените надуха полицейски сирени. В очите им се четеше гняв и мъка, много от тях не сдържаха сълзите си.

"Гибелта на двамата полицаи е в следствие на дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и Европа. Самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите въртят своя трафик. Прокуратурата и МВР трябва да са безкомпромисни с каналджиите. Очаквам и засилване на предприетите мерки за цялостно усъвършенстване на българската граница и недопускане на подобни случаи, като организация - съвременни технически средства, укрепване на оградата, труд и мотивация на личния състав", заяви резидентът Румен Радев. И изказа лично съболезнования на близките на Атанас и Йордан.

"Прощаваме се с двама достойни служители, които изпълниха дълга си, и на свой ред ще направим всичко възможно и ние да изпълним дълга си към тях", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. И отново повтори думите си от първите часове след катастрофата, че ще доведе докрай случая, така че виновните да получат заслуженото.

"Ще направя всичко възможно те да бъдат изправени пред съда и да поемат съответната отговорност. За съжаление това няма да върне колегите ни, които изпълниха дълга си. Но ще направя всичко възможно това да не се повтаря", каза почти през сълзи Деремрджиев.

"Загубихме двама много достойни служители, загубата е много тежка, което още повече ни мотивира да направим всичко възможно това да не се повтаря, бе коментарът и на главния секретар на МВР Петър Тодоров, предаде 24 часа.

Министър Демерджиев заяви, че още на същия ден след катастрофата е изпълнил едно от обещанието си - да бъде разкрит убиецът. И съобщи, че във вторник са започнали акции в цялата страна за издирване на бежанци, замесени в каналии за трафик на мигранти. Две седмици преди това възложил на службите на полицията да работят по разкриване на служители, основно от "Гранична полиция", замесени в каналджийските схеми.

Междувременно часове преди погребението годеницата на 30-годишният Йордан Илиев излезе със сърцзераздирателен пост във фейсбук.

"Чакам те да се прибереш! Ти беше най-доброто, с което ме дари съдбата! Ти беше мой учител, моя подкрепа, мой приятел и любим! Ти ми беше всичко.

Твърде добър за този гаден свят! Твърде принципен и всеотдаен. Имахме толкова мечти…Винаги ще те нося в сърцето си! Чакам те да си дойдеш вкъщи, мили мой! Чакам те!", написа Светлозария Кидерова. Двамата имали планове да се оженят скоро.