"Вашата позиция е чиста форма на национално предателство. Рано или късно вие ще отговаряте пред българския народ, пред нашите изоставени сънародници в Украйна, пред съда на историята."

Това послание отправи Станка Желева, дъщеря на първия демократично избран президент на България Желю Желев, в открито писмо до сегашния държавен глава Румен Радев. Повод за острите думи на Желева, която започва писмото си с обръщението "президент-позор" са както позициите на Радев за неутралитет спрямо войната на Русия срещу Украйна, така и позициите му, които пречели да се състави стабилно редовно правителство. Острата позиция Желева разпространи през фейсбук профила си.

Президентът Радев използва контролираните от него специални служби, за да попречи на сформирането на кабинет, обвинява дъщерята на Желю Желев. Според нея така Радев продължава политиката си в подкрепа на Русия.

"Като "миротворец" открито застанахте срещу формирането на проевропейско, редовно правителство, което има шансове най-после да бъде формирано с много компромиси. След двегодишна безпрецедентна политическа криза, за която вие носите лична отговорност. Впрегнахте цялата държава и лично контролираните от вас служби за сигурност да торпилират формирането на стабилен Парламент и Правителство със старите прийоми на ДС: активни мероприятия, саботажи, незаконни записи, провокации.

 

С какви правомощия вашите марионетни правителства взимат решения за бъдещето на България и работят за руските икономически и политически интереси както на Балканите, така и в Европа?", пише в отвореното си писмо Станка Желева.

"Вие грубо потъпквате националните интереси, Конституцията, всявате политически раздор, а вашите неадекватни политически действия и бездействия отдалечават България от демократична Европа и я хвърлят в международна изолация. Насърчавате разпалването на безпрецедентен българо-русофилски национализъм и постепенно езикът на омразата става официален език в българския политически живот.

Къде сте вие, стожерът на гражданския мир и толерантност? Днес, раздирана от политически кризи с вашето бездействащо съдействие, страната ни се превръща в инструмент на руски имперски интереси. Руши се доверието на българите в демокрацията, европейските ценности и политическите институции. България се превръща в ненадежден политически партньор, затънала в корупция и перманентна политическа криза.

Президентската институция, която в турболентните години на прехода беше гарант за стабилността, демокрацията, гражданския мир и държавността в България, вие превърнахте в щаб-квартира на руската "Специална операция" в България, Балканите и Европа под ръководството на Елеонора Митрофанова", обвинява дъщерята на Желев в началото на посланието си към Румен Радев.

Желева обвинява сегашния държавен глава, че не е осъдил поведението на проруската партия "Възраждане" и провеждането на "походите за мир", които миналия месец атакуваха сградата на европарламента в София.