Делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев, чието име нашумя покрай партия "Има такъв народ", е прекратено от Софийския районен съд. Това научи GlasNews от разпореждане на съдия Весела Дончева, публикувано в онлайн регистрите на съда.

Причина за прекратяването е, че Илиев е почетен консул на Барбадос и като такъв има имунитет, предаде "Сега". А по закон лицата с имунитет се разследват от Софийската градска прокуратура и се съдят от Софийския градски съд. Затова и съдия Дончева праща казуса на Софийската градска прокуратура. Сега градската прокуратура ще трябва да прецени дали казусът е от нейната компетентност и дали да внесе обвинителен акт срещу Илиев. Тя, разбира се, може пак да препрати делото на долната инстанция и така то отново да финишира в Софийския районен съд.

Съдия Дончева се позовава и на отговори, поискани от нея от Дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи. МВнР потвърждава, че с решение от март 2017 г. на Министерския съвет Петър Илиев е назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Барбадос в Република България и има безсрочен консулски патент и екзекватура.

Имунитетът на почетните консули е крайно ограничен. Те има защита само за действия, извършени по повод службата им. Плагиатството, за което прокуратурата твърди, че се е случило от май 2015 г. до 30 август 2021 г., не е по повод консулските ангажименти на Илиев. Нямало е пречка и той да бъде обвинен от прокуратурата, обяснява съдията. Но все пак приема, че делото срещу него трябва да се гледа от градския съд, защото той има имунитет, който рефлектира върху правното му положение.

Разследването срещу Илиев започна след сигнал. Делото е по член 172а от Наказателния кодекс. Той гласи, че "който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба до 5 хиляди лева".

Името на Илиев нашумя през лятото на 2021 г., след като бе номиниран от ИТН за министър на правосъдието, а после и вътрешен министър и силов вицепремиер, както и спряган за министър-председател. Такива твърдения се появиха от другите партии.

Септември същата година Етичната комисия на Софийския университет заключи, че Илиев е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г. Той е използвал значителни части от дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова. На 1 октомври 2021 г. Илиев обяви, че напуска университета, но ще продължи да работи за Отечеството по други начини.

Казусът с плагиатството на Илиев бе разгледан и от Софийския адвокатски съвет. Той прие, че медийните публикация за констатираното от Етичната комисия на СУ плагиатство на Петър Илиев не дават основание за самосезиране и образуване на дисциплинарно производство срещу него. Софийската адвокатска колегия мотивира отказа си да се занимае със случая и с това, че е изтекла давността - "изтичането на период от около 6 години от публикуване на книгата изключва възможността за провеждане на дисциплинарното преследване срещу адв. Илиев, което осуетява и възможността да се извърши проверка за това, дали поведението му съставлява нарушение на Закона за адвокатурата или Етичния кодекс на адвоката", гласеше отговорът на адвокатурата.