Украйна е готова да снабдява България с електроенергия и да съдейства за диверсификацията на газа през трансбалканския газопровод. Това заяви  президентът на Украйна Володимир Зеленски на брифинг след срещата си с българската делегация, оглавявана от премиера Кирил Петков.  

„Постигнахме договореност за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище „Варна”. Говорихме за ремонт на военна техника в България. 
Благодаря на премиера Петков за личната му инициатива за събиране на средства за Украйна. Със своя пример вдъхновявате много граждани по света. Благодарни сме на българския народ за подкрепата и гостоприемството.

Благодарен съм за готовността на премиера за участие в следвоенното възстановяване на страната”, каза още Зеленски.

Президентът припомни, че при предишната си среща с Петков преди 2 месеца е говорил, че Украйна иска мир, а Русия е казвала, че не възнамерява да напада.

„Вече 64 ден виждаме колко струват заявленията на руските управници, русия атакува нашите цивилни, нашите военни, убива и разрушава всичко.
64 ден поред ние устояваме. Русия нищо не успя да постигне. Сигурен съм, че няма да успеят да постигнат нищо освен пренебрежението.
Оценяваме, че сте солидарни с нас.

Украйна ще спечели тази война! Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата му с Володимир Зеленски.

"Всички демократични държави стоят зад вас. Няма никакво съмнение в моя ум за друг изход на войната", каза още министър- председателят. От своя страна Зеленски благодари за подкрепата. Той същ обяви: "Украйна е готова да снабдява България с електроенергия". 

Премиерът Кирил Петков заяви, че България ще участва във възстановяването на Украйна и ще помогне с всичко необходимо. Също така , през пристанище Варна Украйна ще може да изнася зърно и други стоки. 

Ще се радваме Варна да се превърне в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете държави допълнителен приток на гориво", посочи Петков.

"Благодаря ви , че помагате на нашия кораб да напусне Черноморс и моряците да видят семействата си" обърна се Петков към Зеленски. 

Той заяви, че за Украйна е важно да вижда ясен път към ЕС , тя трябва да е част от европейското семейство и страната има гласа на България за присъединяване към съюза. "Искам да се върна отново в Украйна и да отпразнуваме победата и общия европейски път към Европа. България е щастлива да ви подкрепи. Благодаря за сътрудничеството по всички теми" заяви премиерът. Той каза , че е шокиран от това, което е видял и това , което се извършва в Украйна не е никаква специално операция , а истинска война. "Не съжалявам, че уволних министъра на отбраната , който отказваше да назове нещата с истинските им имена" каза петков. 

На въпрос как приема нежеланието на България да осигури военна помощ за Украйна, Владимир Зеленски отговори: "Бях абсолютно откровен днес. Аз съм президент на воюваща държава и мога да си съкратя безмислените диалози. Премиерът Петков наистина помага. Всяка страна помага с това, което може. България е сред дружеските за Украйна страни. Тя може да ни помогне по различни начини.  С ремонт на тежка техника, която може да запази живота на много хора. Мисля, че има с какво и с кого да се гордеете" заяви президентът на Украйна. 

Кирил Петков заяви, че  оценява изявленията на руския президент Владимир Путин за ответен удар към страните, които помагат на Украйна,  като директна заплаха за демокрацията. "Всеки трябва да застане на страната на Украйна. Всяка държава има избор с кого да бъде. Все още не мога да повярвам на картините , които видях. Ние сме в Европа през 2022 година, това е недопустимо", заяви премиерът.