В Министерството на вътрешните работи работят около 7000 пенсионирани служители, стана ясно по време на преговорите на тема "Вътрешна сигурност" между партиите "Продължаваме промяната", БСП, ДБ и ИТН, които предшестваха съставянето на правителство. Според Атанас Атанасов от "Демократична България" системата на МВР е задръстена и не позволява на младите служители да израстват кариерно, а това става единствено с връзки.  Поради тази причина един от поетите ангажименти бе да се изготви функционален анализ на МВР и ДАНС, който да включва цялостен преглед - дейността на дирекциите, персоналния състав, кадровата политика, финансовото състояние и ефективността.

Докато обаче тежката машина на МВР се задвижи, назначенията и разместванията в министерството продължават. Според източници на TrafficNews  един от пенсионираните полицейски началници, който междувременно се върна  на работа в МВР ,  има амбицията да оглави Междуведомственият координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.  Бившият началник на Трето РПУ Никола Симов, който напусна системата скоропостижно заради дисциплинарна проверка от два месеца оглавява отдела за Компютърни престъпления  в ГД БОП.  Столични антимафиоти обаче твърдят, че пловдивчанинът се е прицелил в ръководния пост на координационния център.

Центърът е важно звено в структурата на МВР и осигурява координация и взаимодействие между държавни структури при прилагането на мерки за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. В него участват представители на ГД БОП, ГД Национална полиция, ГД „Гранична полиция”, ДАНС, Агенция „Митници” , НАП и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.  Въпреки, че изброените структури нямат обща информационна система , в координационния център има терминали към всяка от въпросните структури.

Никола Симов се върна в МВР, използвайки ниша в процедурите, съпътстващи освобождаването  на служител на министерството. През 2020 година той бе свален от ръководния пост на в Трето районно, а  срещу него бе образувана дисциплинарна проверка. Междувременно оглави сектор „Видеонаблюдение” в ОД МВР – Пловдив, но след това щатът  там бе закрит и на Симов бяха предложени други места в дирекцията. Той обаче е отказал предложените постове и е бил освободен, като при освобождаването са му били изплатени полагащите се 20 заплати.

Междувременно обаче бившият полицейски началник обжалва в Административен съд заповедта на тогавашния директор Йордан Рогачев, с която щата се закрива и печели делото. Съдът отменя заповедта и въпреки, че Никола Симов е напуснал МВР и са му изплатени обезщетения, той е върнат в министерството. 

Междувременно заради напускането му, дисциплинарната проверка е прекратена служебно. Въпреки,че комисията проверява сериозни сигнали за множество нарушения,между които домакинство на скъпоструващо парти в новотела и това, че полицаят шофира джип, чийто лизинг се плаща от фирма на пловдивски бизнесмен, проверката приключва без резултат. По закон подобна проверка може да бъде извършена само в рамките на 1 година, след  получаване на сигналите, така че тя нито може да бъде продължена, нито повторена. Това обаче не изключва възможността въпросните сигнали да бъдат проверявани от прокуратурата и КП КОНПИ. 

Симов е проверяван и по линия на други сигнали, касаещи нерегламентирани отношения. През 2014 година бе временно отстранен от работа, след като срещу него бе образувано дисциплинарно производство. В последствие обаче той обжалва заповедта, която бе отменена от съда и се върна на работа. 

Като оставим настрана, пробойните в процудурите на МВР, които позволяват подобни финтове, остава висящ въпроса дали служител с толкова въпросителни в биографията е подходящ да оглави центъра, който е пресечната точка на едни от най- важните структури в държавата.

 

След проверка на Инспектората на МВР: Никола Симов вече не е шеф на Трето РПУДългогодишният началник е преместен в сектор "Видеонаблюдение"