Рискът войната да ескалира като общоевропейска или дори световна е реален и нашата родина и домове могат да станат жертва на тази ескалация, предупреди президентът Румен Радев в обръщение по повод 1 май - Международен ден на труда.

„Войната е най-зловещият враг на труда. Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове, изчезва за секунди. Тази година посрещаме 1 май, докато в сърцето на Европа отекват експлозии. Цели градове са в руйни

Има политици, които са готови да направят опасната стъпка - да сложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели. Да не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот - този на обикновените хора е стоката, с която те се разплащат помежду си.

Никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек. В тези времена на изпитания наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. Наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната в този братоубийствено конфликт. Наш патриотичен дълг е да не допускаме въвличането ни в конфликта. Да не допуснем политически шарлатани, да ги разпалват страстите за своя употреба. Оставам верен на мисията да защитавам страната ни .",  каза президентът.