Районна прокуратура отговори на обвиненията на председателя на БСП Корнелия Нинова. Днес тя заяви, че е получила призовка да се яви на разпит и заяви , че държавното обвинение се меси в политическите дела на партията. "Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти

Наблюдаващият прокурор Георги Иванов съобщи, че е образувана проверка по жалба на Кирил Добрев. "В Районна прокуратура е постъпила жалба от г-н Добрев, в която той съобщава , че не допуснат до гласуване на събрание на БСП . Тя е придружена от решение на Върховен касационен съд, с което е отменено неговото изключване. Тук имаме неизпълнение на съдебно решение. Тъй като не разполагаме с достатъчно подробности, сметнах че трябва да се извърши проверка по Закона за съдебната власт", заяви прокурор Иванов. 

Прокурорът е започнал лична проверка - изпратил писмо до БСП, адресирано до Корнелия Нинова, с което е изискал да се предоставят заверени копия, стенограма и запис от документи, свързани с проведено общо събрание на Националния съвет на БСП, на което е взето решение за изключването на Добрев от социалистическата партия. Също така е призовал в сградата на Софийската районна прокуратура за снемане на писмени сведения на Нинова и други двама членове на БСП. Такива действия от страна на прокуратурата не са прецедент, обясни той, като допълни, че това са правомощия по Закона за съдебната власт и се постъпва по този начин във връзка със стотици други сигнали.

Той обясни, че тези действия на прокуратурата не са прецедент, а така се действа по стотици сигнали на граждани. 

"Как трябваше да действаме ако жалбата беше от страна на Нинова срещу Добрев? попита риторично той. Не трябва ли законите да се спазват от всички граждани? Призозовавам политиците да спазват процедурите и да не накърняват името на съдебната власт. Недопустими са политически изказвания, които представят българската прокуратура, като репресивен орган. Това пречи на ежедневната ни работа. Прокурорите спазват конституцията и законите и се подчиняват само на закона и своето вътрешно убеждение"  каза прокурорът и изрази мнение, че изказването на Нинова е политическо. 

Изказването на г-жа Нинова е политическо и него това представлява отклоняване на общественото внимание на хората от техните проблеми. "С този тип говорене не се намалява престъпността, която се увеличава и всички страдаме от нея", посочи Иванов.