Това, което предприемаме в момента като временна мярка, е провокирано от необходимостта да запазим стабилността на нашата здравна система. Алтернативата е затваряне на държавата. Това заяви министър-председателят Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет по повод мерките на служебното правителство в отговор на кризата с нарастващите цени в енергийната сфера, както и мерките в контекста на пандемичната ситуация в страната. В брифинга участват също министърът на финансите Валери Белчев, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.

Беше приета програма за компенсиране на над 630 000 небитови крайни клиенти на електрическа енергия. Те ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас. Средствата ще се отпускат автоматично, на база сключен договор между доставчиците на електрическа енергия и Министерски съвет, заяви  министър-председателят.

Бюджетът на програмата е в 450 млн. лева. Компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната година, добави той.

Премиерът съобщи, че средставата ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Парите са налични, не се налага актуализация на бюджета, заяви Янев. Отпускайки тази помощ, ние не поставяме условия на бизнеса. разчитаме на тяхната добросъвестност, така че тази помощ да се израходи рационално и да не доведе до повишаване на крайните цени на техните изделия, посочи министър-председателят.

Първите компенсации се очакват с първите фактури в периода 1-15 ноември, уточни министърът на енергетиката Андрей Живков.

Премиерът отчете като грешка факта, въпреки, че колективът на Министерството на здравеопазването отдавна е подготвил плана за действие, служебното правителство е чакало до последния момент , за да ги обяви. "Разбирам неудобството, които причиняваме на много хора, на родителите, чиито деца от днес не са в училище. Но се опитвахме да преценяваме ситуацията и в най- късен етап да вземем мерки. Това са временни мерки" заяви Янев. 

Той е категоричен, че това е локдаун. "Това са меки мерки. Става дума за ограничен кръг от места, в който се иска документ. Можем да бъдем критикуваме за краткото време, в които бяха въведени ограниченията, но все пак е даден толеранс да се подготвят" уточни той.