"Крайно време е Съветът за електрони медии да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите за дезинформацията, хибридните атаки, неспазването на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи."

Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет по повод днешната позиция на Съвета за електронни медии (СЕМ), според която премиерът прави недопустими оценки и внушения за работата на медийния регулатор. В позицията си СЕМ обвинява Денков за липса на познания за правомощията на регулатора.

Премиерът и председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова влязоха в открит конфликт, след като за по-малко от два дни премиерът два пъти критикува работата на медийния регулатор. СЕМ излезе с позиция, в която се отбелязва, че тя не се споделя от члена на СЕМ Пролет Велкова, която често се противопоставя на Момчилова. Първо в понеделник Денков заяви по време на отчета си за първите 60 дни от управлението, че радио-телевизионният надзор не си върши работата срещу разпространението на дезинформация, като специално спомена Соня Момчилова като човека, който не реагира на журналисти, разпространяващи дезинформация. "Факт е, че има измислени твърдения и интерпретации, които не отговарят на истината. Но за да има престъпление, трябва да го има заложено в Наказателния кодекс. Ние нямаме такова нещо в законодателството и не е лесно да се направи", каза Денков. 

"Една от ценностите на демокрацията е да има свобода на словото – ако почнем да забраняваме лесно, скоро ще трябва да внимаваме какво казваме, по подобие на едни предишни времена. Важно е да започнат работят етичните органи – СЕМ очевидно не си върши работата. Не може журналисти, разпространяващи неверни факти, да не бъдат санкционирани. Това са базови стандарти, които се оказва, че при нас не са влезли в действие", заяви премиерът. Относно предишно изказване на председателя на СЕМ, че и лъжата има място в дебата, Денков отвърна: "Не, лъжата няма място. Самият факт, че председателят на СЕМ произнася тази фраза, означава, че той не си е на мястото".

"СЕМ намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ. Изразеното показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“. Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на ЕК по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната. СЕМ обръща внимание, че за изминалата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията", се казва в позицията на СЕМ.

Въпреки това днес Денков отново се изказа негативно за работата на съвета. "Крайно време е СЕМ да се опита да види какво може да направи, за да се справи с дезинформацията, хибридните атаки, неспазване на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи. Това, което виждам през последните два месеца, е, че много от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на широко затворените очи", продължи той.
Министър-председателят не е единственият, който се възмущава от медийните изяви на Момчилова през последните месеци. През юни посолствата на Украйна и САЩ реагираха остро на неин коментар, че интерпретациите за зверствата на руската армия в Буча при окупацията на града през 2022 г. били част от украинската пропаганда за войната.