Прозрачно и честно провеждане на изборите и повишаване на доверието в машинното гласуване и борба не само с тези, които купуват гласове, но и с тези, които поръчват и плащат това да се прави.

Тези задачи постави президентът Румен Радев пред представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

На работната среща на "Дондуков" 2 са шефката на ЦИК Камелия Нейкова, служебните министри на вътрешните работи Иван Демерджиев, на транспорта Христо Алексиев, на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция „ГРАО“ и на „Информационно обслужване“ АД.

Изборите трябва да доведат до огромно устойчиво и отговорно мнозинство, което да се заеме със стратегическите реформи. Важно е това мнозинство да се ползва с висока легитимност, но тя идва от висока избирателна активност. А пък тя идва както от предизборната кампания, така и отговорна работа на администрацията, даващи увереност в честността и прозрачността, обясни държавният глава.

Той призова да се повиши доверието в машинното гласуване, което на предходните избори допринесе за намаляване на купения вот и сгрешените бюлетини. Необходими са ясни действия, които да доведат до увереност в партиите и гражданите в липсата на манипулации в машините на всички етапи - от съхранението до софтуера.

Необходима е и активна кампания за машинното гласуване, каза Радев и поиска всички материали за разяснителната кампания да бъдат изготвени навреме.

Изборите миналата година показаха, че може да се води резултатна война с купения вот, даде пример президентът. И поиска МВР да стигне не само до купувачите на вот, но и до поръчителите.

Съхранението на машините е проблем, за който нееднократно сме алармирали, обясни шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Тя призова за подобряване на организацията при гласуването в чужбина, за да няма километрични опашки.

Решени сме да осигурим възможността на всеки гражданин да упражни законно правото си на глас, каза вътрешния министър Иван Демерджиев. Всички добри практики, които осигуряват законното протичане на изборите, ще бъдат приложени, обясни той. И се закани да се търсят всички възможности за установяване и образуване на производства срещу лицата, които манипулират и изкривяват изборния процес.

Около 700 до 750 секции очаква да бъдат разкрити в чужбина външният министър Николай Милков. МВнР се подготвя за организация на около 800 секции, за да имаме в аванс, обясни той. 

Вече са дадени указания на посолствата и консулствата ни да поискат разрешения за провеждане на изборите от приемащите страни. Вече имаме постъпили към 10-ина разрешения, обясни външният министър.

7,6 млн. лв. са отпуснати за организация на изборите зад граница. Ще са нужни около 400 души от други ведомства, които да участват в СИК в чужбина - като членове на комисиите или представители на държавната администрацията в тях. На места се налага командироването на повече от един човек, защото от местните общности няма желаещи, обясни Милков.

Каквато и дата да се насрочи, винаги ще има несъответствия и неудобство и трябва да се вземат специални мерки - Октоберфест, националният празник на Кипър.

По специфична организация изискват изборите в Русия и Украйна. В Русия смятаме, че проблем няма да има. Там обикновено имаме 4-5 секции, но в момента предполагам, че ще бъдат 3, допълни Милков.

По отношение на Украйна е поискано съгласие - от посолството в София, защото там е преустановена дейността на нашата мисия. Но ще разчитаме най-вече на българската общност там, тъй като командироването е невъзможно в условията на военен риск, каза министърът.

Предвид проблемите с летищата и забавянето и отмяна на полети, той поиска по-бързо изготвяне на изборните документи, за да може да се изпратят навреме.