Пловдивчанка, чакала над 13 години за общинско жилище, получи апартамент без санитарен възел. От общинското предприятие "Жилфонд" обяснили, че жената трябва сама да ремонтира имота, ако иска да се нанесе. Тя обаче се грижи за възрастната си майка и дъщеря си, и няма средства за довършителните дейности. Така отново попада в листата на чакащите.

След като чакала почти 14 години за настаняване в общинско жилище, Мария Димова била принудена да се откаже от единствения предложен ѝ до момента апартамент.

"То е, да ви кажа е заставяне в такъв случай, защото на мен ми е казано: или взимаш в този вариант жилището, или просто ви архивираме молбата и всичко е дотам. Край, приключва! Няма как аз да поема такъв голям основен ремонт. Искам да подчертая, че когато ми го предложиха, казаха, че това е лек козметичен ремонт", разказва тя.

В съобщението, че ще получи общинско жилище, било записано, че то ще е ремонтирано. От „Жилфонд“ обаче обясниха, че ремонти се правят само на апартаментите от фонд „Резервен“ – за краткосрочно настаняване на социално слаби и на имотите от фонд „Ведомствен“, а случаят на Мария касае фонд „Наеми“ - за там нямало достатъчно средства.

"Поради този малък ресурс, с който разполагаме - имаме само 23 работници, финансовият също е малък, а ние поддържаме всички общински жилища...и детски градини, и ясли също са към нас. При този нисък наем все пак можеше да вложи и той нещо от себе си, защото наемът е наистина символичен", казва Златка Андрова, техник в строителство и архитектура ОП „Жилфонд“ – Пловдив.

Наредбата за общинските наеми не е променяна от 2004-а година. И към момента месечният наем за конкретното жилище е 45 лева. Голяма част от апартаментите не се поддържат добре от наемателите. Но жилища без готови за ползване баня и тоалетна били рядкост.

"По-скоро изключения са. Това просто се е случило в процес на основен ремонт и прекъснат заради получаване на наследство. Нямаме почти такива жилища, които да са в това състояние", казва Пенка Арабаджиева, технически сътрудник в ОП „Жилфонд“ - Пловдив.

А Мария се надява, че няма да чака още 14 години за общинско жилище.

"Ще ѝ бъде предоставено друго жилище за оглед. Ако то ѝ хареса, да го наеме", увери Пенка Арабаджиева, технически сътрудник в ОП „Жилфонд“ – Пловдив.

Броят на общинските жилища за предоставяне срещу символичен наем е над 4000 в Пловдив. Свободни обаче са единици.