Над 90% от сградите в България се нуждаят от саниране. Част от тези, които са проектирани пред 1999 г. ще бъдат санирани безплатно със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Очаква се парите по новата програма да стигнат за близо 1000 сгради в цялата страна, съобщи БНТ.

"Всички сгради, които са строени преди 1999 г. са допустими за участие в програмата. Обновяването включва: подновяване или поставяне на топлоизолация, на дограма, ремонт на покрива и поставяне на топлоизолация. Мерки в общите части на сградата, подмяна на електрическата система, подмяна на осветлението с енергийно ефективно. Ако е необходимо може да се подмени и инсталацията за топла вода за сгради, които са с парно. Може да бъде променена от вертикална в хоризонтална. Разходите, свързани с отопление, енергия и т.н. се намаляват значително, в повечето случаи над 50%", каза в предаването директорът на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ Добромир Василев.

"За целта е необходимо участието на поне 67% от собствениците на идеални части. Да подготвят технически паспорт, техническо обследване, енергийно обследване и всички тези документи са задължителни за кандидатстване. Тези документи се изготвят от лицензирани специалисти. Съответно информация може да се намери на сайта на АУЕР, на сайта на ДНСК, може да бъдат изготвени от екип от правоспособни проектанти. След като съберете всички документи се подписва споразумение за партньорство с общината и се подава проект в общината. Общината подава проекта в ИСУН.

Разходите за документите са за сметка на собствениците на жилища. Така за енергийно обследване на един среден апартамент ще трябва да се платят около 500 лв.