Откриха скоростната пътна връзка за летище София. Тя включва директно трасе от бул. “Брюксел“ до Терминал 2, както и 2 пътни връзки до Термина 1 на летището. На символичната церемония присъстваха министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новата пътна връзка е с обхват от бул. "Брюксел" до ул. "Мими Балканска" и е на обща стойност 13,7 млн. лева с ДДС, като финансирането е осигурено от бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, каза министър Ивайло Московски.

Трасето съкращава пътя до Терминал 2 на летището. 

"Проектът е стартирал 2004 г., заварихме го в състояние, което по никакъв начин не позволяваше той да бъде продължен, но съвместно със Столична община намерихме такъв вариант", коментира Московски. 

Той припомни, че дълго време обектът е бил консервиран, докато се намери финансиране и се рестартира. По-големият поток от пътници е свързан с Терминал 2 и тази директна пътна връзка заедно с алтернативата и на столичното метро в голяма степен ще облекчи трафика, посочи транспортният министър. 

Московски благодари на изпълнителите на обекта, заради високата сложност на пътната естакада.

"Това е пътна естакада с висока сложност на изпълнение, няма много такива правени в България“, отбеляза министърът и допълни, че изпълнителите са успели да изпълнят проекта, за да бъде пусната естакадата символично за Председателството.

"Връзката на бул. "Брюксел" с Летище София се отваря точно за европредседателството на България и пожелаваме безаварийно пътуване на всички и успех на Председателството", каза още Ивайло Московски, предаде Dir.bg.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова е довършен един от занемарените обекти в миналото, едно пространство на София, покрай което не ни се е искало да минаваме. 

"Това е много важен обект за столицата не само заради връзката с Летище София, но и заради това, че облекчава движението в града. Тази директна връзка от центъра на София до летището спестява на кв. "Дружба" и на Бизнес зоната много тежко движение и допълнителни емисии газове", посочи столичният кмет. 

Булевардът има обща визия с досега изградения участък, има шумоизолираща стена и е с две платна. За него ще се грижи Летище София, към чиято структура новият пътен участък принадлежи, съвместно със Столична община.