Нов вид птица за България - дългоклюн вретенар - e открита в Атанасовското езеро при регулярен мониторинг на птиците. Това съобщиха от Българската фондация "Биоразнообразие" (БФБ) днес. Атанасовското езеро е зона от "Натура 2000" с 333 вида птици, за която работят партньори от коалиция "За да остане природа" - БФБ и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

На 15 декември 2021 г. Петър Янков и Радослав Молдовански от екипа на БДЗП са наблюдавали и документирали два дългоклюни (берингови) вретенара (Limnodromus scolopaceus) - вид, който досега не е установяван на територията на страната.

От фондацията уточняват, че дългоклюният вретенар е блатна птица, която гнезди по крайбрежието на Аляска, Северозападна Канада и най-североизточните части на Русия.

Скитащи индивиди са наблюдавани многократно в Европа, като най-често са регистрирани във Великобритания. Има обаче и наблюдения в Ирландия, Белгия, Германия, Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Италия, Франция, Испания. На Балканския полуостров видът е намиран само в Гърция, и то отдавна - през май 1962 г.