Осем български граждани остават блокирани в Израел заради отменени полети. Те не могат да се върнат обратно в страната ни и със съдействието на посолството, тъй като капацитета на изпратените правителствени самолети не достига. Боби Бадах и сестрите му живеят, учат и работят в България. Заминали за Израел на 29 септември, за да посетят баща му и част от роднините им, живеещи в Кабул. По време на почивката им започва първото масово изстрелване на ракети между организация „Хамас“ и Израел по ивицата Газа.

Прелитат военни самолети над главите ни. Военно положение е, всеки ден се слива с другия“, споделя Боби пред наш репортер и допълва: „ Отмениха полета ни, който трябваше да се осъществи на 9 октомври, канселираха билетите и самолетната компания казаха, че може да летим евентуално на 12-ти. Струва ни се слабо вероятно това да се случи предвид ситуацията“.

Отмениха евакуационният полет за Тел Авив

Още в събота (бел.ав. ден след нападението) той и близките му са изпратили уведомления до посолството ни в Израел с молба да получат съдействие при прибирането с и обратно в България. 

„Вече трети ден няма реакция. Трябваше ние да се обадим, за да разберем дали са получили молбите ни. Казаха – да, но не дадоха повече информация дали ще бъдат уважени. Потърсихме ги отново, а този път отговориха „Вие не сте туристи“. Повече не сме били търсени или уведомени за полети. Ние живеем, работим и учим в България. Това, че притежаваме двойно гражданство по-малко право на защита ли представлява в тази ситуация?!“, пита Бадах.

По думите му отказът не е бил директно мотивиран с наличието на двойно гражданство. Било обяснено обаче, че част от тях не могат да бъдат третирани като туристи, затова ги посъветвали да потърсят полет през Йордания.

„В настоящата ситуация преминаването по този маршрут (Кабул-Аман) е равнозначно на самоубийство. Макар половината от тези хора да са родени на чужда територия, това основание ли е да останат под обстрела на хиляди балистични ракети? Четирима в групата са изцяло български граждани, та и те ли следва да бъдат третирани като туристи“, коментира Радина Сибирска, близка на семейството на Бадах. Тя е била част от първите българи, благополучно излетяла с последния редовен полет от воюващата страна.

Припомняме, че Българските власти изпратиха два правителствени самолета до Израел. Очаква се да има и трети полет. По думи на Параскева Пейчовска, българска гражданка, блокирана в Израел, от консулството са заявили, че искат да пратят трети самолет, но от израелските власти не им разрешават. Самата е направила списък с 65 българи, които очакват спасение. Семейството на Бадах не знае дали е част от този списък.

Още 56 българи чакат да бъдат евакуирани от ИзраелБългари се оплакват от лоша организация в посолството

Българин, получил повиквателна в Израел: Трябва да се бием за живота сиЙонатан разказва, че все още не знаят кой е врагът им

Българка в Тел Авив: Непознати влизат в домовете и отвличат хората