Нови противоепидемичните влизат в сила у нас в 23:30 часа на 27 ноември. Това стана ясно от заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, която бе публикувана преди минути. 

Както вече стана ясно, до 21 декември се преустановяват присъствените учебни занятия във всички образователни институции, детски градини и ясли. Преустановява се провеждането на конгреси и семинари в присъствена форма. Забраняват се и културните мероприятия, както и частни партита с повече от 15 човека. 

Преустановяват се всички спортни мепроприятия с тренировъчен или състезателен характер на лица до 18 години. Изключение се прави само за тези, които вече са започнали. Преустановяват се посещенията във фитнес зали, заведения, игрални зали и казина, търговски центрове и такива тип МОЛ. Изключения се прави за магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, доставчици на телекомуникационни услуги. За заведенията за хранене се допускат само доставки по домовете. 

Преустановяват се организирани екскурзии.

Промяна има и в зелените коридори за хора над 65 години в магазини и аптеки. 

Ето и пълния текст на заповедта: 

Официално: Затварят детски градини, училища, ресторанти и молове от петъкМерките ще важат до 21 декември

"Зелените коридори" в аптеките отпадат, ето кога възрастните ще пазаруват по магазинитеХората на и над 65 години могат да ходят и през другото време в магазините