"Зелените коридори" за пазаруване на възрастни хора над 65 години отново ще бъдат променени. Това стана ясно от официалната заповед на Здравния министър.

От петък в магазините за хранителни стоки няма да допускат клиенти под 65 години в съответните обекти в часовете между 8.30 ч. и 10.30 ч. За аптеките т.нар „зелени коридори“ отпадат.

Припомняме, че първоначално коридорите бяха сутрин от 9 до 11, но възрастните нямаха право да пазаруват в друго време. После се преместиха следобед за хранителните магазини от 13:30 до 16:30, но пък мярката бе просто забрана на хора под 65 г. да пазаруват в този диапазон. 

„Всички противоепидемични мерки имат медицински цели, а именно – опазване здравето и живота на хората. Считаме, че въвеждането им е навременно, защото България мина заболяемостта от 600 души на 100 хил. население. Такова е поведението и на всички европейски държави. Предстоят светли празници и както всички нас, така и лекарите, които са в болниците, имат нужда да се приберат вкъщи, да прегърнат своите деца, да кажат „Обичам те“ на любим човек. Нека бъдем отговорни като общество и да им помогнем, за да могат те да помагат на нас, защото само заедно можем да се справим с пандемията от COVID-19“, обясни проф. Костадин Ангелов.  

Хората на и над 65 години могат да ходят и през другото време в магазините, ако имат такава необходимост. 

Цялата заповед на министъра може да видите ТУК: 

Нова заповед на министър Ангелов! Ето кога влизат в сила строгите мерки срещу COVID-19Вижте пълния текст на заповедта