Нови противоепидемичните влизат в сила у нас от 27 ноември вечерта и ще важат до 21 декември. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции – всички ученици от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, висши университети.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли. Преустановява се провеждането на конгреси и семинари в присъствена форма. Забраняват се и културните мероприятия. Изключения се прави за театрите, които трябва да с капацитет до 30 %.

Забранява се провеждането на частни партита с повече от 15 човека. 

Преустановяват се всички спортни мепроприятия с тренировъчен или състезателен характер на лица до 18 години. Изключение се прави само за тези, които вече са започнали. Спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 г. се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията във фитнес зали, заведения, игрални зали и казина, търговски центрове и такива тип МОЛ. Изключения се прави за магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, доставчици на телекомуникационни услуги. За заведенията за хранене се допускат само доставки по домовете. 

Преустановяват се организирани екскурзии.

„Всички институции от религиозен характер – църкви, джамии и синагоги, ще бъдат отворени за всички български граждани. Парковете и градините остават отворени, няма да има вечерен час, няма и други строги мерки, характерни за някои от държавите на територията на ЕС и на Балканския полуостров“, посочи още здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Отворени ще останат и всички други магазини извън моловете. 

Ангел Кунчев: С тези мерки ще стигнем платото на заразени и починали, не са най-строгитеНяма отговорно правителство, което пасивно да гледа тези данни и да не вземе мерки, каза доцентът

Ген. Мутафчийски: Човешкият живот е абсолютната ценност! Мерките ще дадат възможност да посрещнем Коледа!Прогнозира се огромен спад на заболеваемостта и смъртността

Отпускат 156 милиона лева помощи за затворения бизнес до 21 декемвриВероятно компенсациите ще са на база оборотите

Сачева: Не сме закъснели с мерките, но трябва да преодолеем страха и паникатаСпоред социалният министър е време за балансирано говорене