Министерството на културата все още не е одобрило финансирането на разкопките на Перперикон на археолога проф. Николай Овчаров, стана ясно от блицконтрола на министъра в оставка Атанас Атанасов.

Това, което се случи е, че за първи път Министерството на финансите вместо просто да одобри тези пари, поиска становище. Ние се обърнахме към Българската академия на науките. Това обясни министърът на културата в оставка Атанас Атанасов. Според него от там са го посъветвали да не одобрява финансирането на археологическите разкопки на проф. Овчаров, тъй като документите му не са били напълно изрядни. Затова от министерството са решили да подкрепят други проекти, които са с изрядни документи.

В случая става въпрос за процедура, която заобикаля Министерството на културата и иска парите от централния бюджет. Ние казахме "не" и на някои хора това не им хареса. Има много други знакови обекти, минали през нас, получили финансиране, каза още Атанасов.

В комисията по култура и медии стана ясно още, че са вдигнали заплатите в Националния институт за недвижимо културно наследство със средно 30%.