Одитният доклад на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за смъртта на Даная е пълен с лъжи и манипулации - това заяви майката на починалото в болница „Пирогов“ момиче в социалните мрежи.

„Това са 52 страници лъжи, манипулации и противоречия. Днес лъсна истината за българските институции, които трябва да разследват и да гарантират справедливост“, посочва Ани Стоянова.

Тя казва, че според доклада дъщеря ѝ си е отишла заради основното си заболяване, а не защото три дни не е имало неврохирург и тя се е наложила да търси такъв в социалните мрежи. В памет на дъщеря си, която почина през май м.г., Стоянова основа фондация.

Във връзка с разпространени в публичното пространство съмнения, относно резултатите от проверката, целяща да установи фактите при лечението на починалата 15-годишна Даная, ИА “Медицински надзор” ще предприеме следните действия:

В понеделник (8 януари 2024 г.) ще бъде назначена повторна проверка. Съставът на екипа ще е различен от служителите извършили първата проверка.

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще изпрати цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения.

В случай, че се установи, че служителите на ИАМН не са изпълнили качествено и професионално задълженията си, те ще понесат съответната административна и/или наказателна отговорност.

След лек удар по главата и заради заболяването си, момичето получава кръвоизлив и оток на мозъка и е прието по спешност в „Пирогов“. Въпреки усилията на лекарите и извършената операция, Даная изпада в мозъчна смърт.

Родителите ѝ обаче решават да дарят органите ѝ, за да спасят други болни.

Майката на Даная: Моята Коледа вече е различна носи повече тъга„Никога не я преживяваш, живееш с нея и с времето се учите да се стиковате с трагедията", каза Ани Стоянова