Следващата стъпка на промяната е да изчистим задкулисието от управляващата коалиция, заяви премиерът Кирил Петков в „Панорама”.  Той каза, че това е третият етап от промяната, като той и неговите колеги са го осъзнали едва вчера.

„По време на заседанието си казахме – леле, те имат превес, всички се съюзяват срещу нас. Но когато излязохме и видяхме морето от хора, които ни казваха – това е само стъпка, не се отказвайте. Настроението стана друго. Това е просто поредната стъпка в правилната посока. Ние сме тук заради хората на улицата, те имат смисъл”, заяви премиерът.

Той отхвърли твърденията, че решенията в държавата се взимат от тесен семеен и приятелски кръг, а всичко минавало през коалиционен съвет.

„Проблемът бе, че само Тошко Йорданов не можеше да вземе решение и чакаше някой друг да му каже. Ние не знаем – дали решенията ги взима Слави, Тошко, или някой зад Слави”, каза Петков.

Той отхвърли и  твърденията, че предлага пари и постове на отцепилите се депутати.

„ След разпада на коалицията заявих, че търсим 12 независими депутати, за които България е по-важна от партийната повеля. На всички казвах едно, че може да си вземем държавата от мафията”, каза премиерът.

Относно влошените отношения с президента, Кирил Петков каза, че не е казал една лоша дума за него, но според него сега е времето Румен Радев да върне това, което народът му даде, като подкрепа. По думите на Петков президентът или е бил подведен, или още не е осъзнал какво се случва.

Ветото за С. Македония пък винаги е била формалната тема, за да се сее разделение. Петков каза, че категорично няма да вземе позиция за ветото в Брюксел, докато то не бъде гласувано в Народното събрание.

Кирил Петков заяви, че от ПП са готови за действия и при двата варианта – това правителство да остане, или да се тръгне на ново завъртане на рулетката.

„Готови сме и за двата варианта. Ще се борим за всеки независим депутат, за който е важна България. Аз лично ще продължа да контактувам с всеки един депутат  до вота.  Ако правителство падне, ще започнем коалиционни преговори без с  ДПС, Възраждане, ГЕРБ  и Слави Трифонов. Но ще говорим с всички независими депутати от тези партии, ако има такива и са готови да помогнат страната да не се хвърля в хаос. Трябват ни 6 човека, вярвам, че ще ги намерим”, заяви Петков.  Той каза, че няма никакъв проблем и той да не е премиер в следващ кабинет, като в неговата партия има много качествени хора, които стават за този пост.