Много често работодатели у нас злоупотребяват с работниците си. Този вид труд се нарича скрито-принудителен. При него хора отиват на работа, напълно осъзнавайки, че не получават нито отношението, нито парите, които им се полагат, срещу усилията и времето, които влагат.

Въпреки това, този тип хора са най-изпълнителните и най-отдадените – защото за тях изборът е или принудителен труд, или никакъв труд. И никакви приходи. Шивачките са типичен пример, предава Нова тв.

Трудът на шивачката е особен. Иска се сръчност, бързина и наред с това - спокойствие, защото всеки сбъркан бод е загубен лев и сигурна кавга. Затова всеки на машината гледа да е безгрешен.

В името на това се дават жертви, най-често във вид на силна преумора. Често чувано за шивачките е, че работят извънредно, експлоатирани и под тежък натиск, винаги в много тежки условия и среда. И за всичко това мълчат, защото оплачат ли се, остават без работа. Заплатите са от тези, които в статистиката обикновено дърпат надолу средното възнаграждение.