Паметниците в България, независимо чии са, да не са по-високи от паметника на Левски в съответния град. Това нестандартно предложение даде анализаторът Георги Павлов в предаването "Пресечна точка" на Нова тв. Той бе един от участниците в дискусията за премахване на Паметника на съветската армия. Днес Общинския съвет на София гласува паметника да бъде премахнат, а протестиращи от БСП и Възраждане хвърляха яйца по сградата на общината и омазаха стените с червена боя. На протеста присъстваха Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Костадин Костадинов и др.

Паметникът е  държавна собственост и в момента се намира в  Княжеската градина, но предложението е монументът да се разположи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София. Това обаче предизвика вълна от недоволство, последвана от протест пред паметника в Княжеската градина. Демонстрантите пред общината хвърляха бомбички с червена боя по фасадата на сградата, скандирайки "Фашисти!" и "Оставка". 

В края на февруари 61-годишния учен Светлозар Раянов, счупи паметната плоча с надписа на монумента, посветен на "съветската армия освободителка". След акцията му за първи път сякаш се появи шанс въпросът с преместването на монумента да бъде придвижен.

Дебатът далеч не се ограничи само в София. В Пловдив също има сериозни настроения за преместване на паметника на Альоша. Особено в светлина на разположението му спрямо паметника на Левски в подножието на Бунарджика.