От 17 януари 2022 година неваксинираните гърци на възраст над 60 години ще плащат глоби в размер на 100 евро на месец, пише Bloomberg. В южната ни съседка ваксинацията за възрастните хора е задължителна, мотивирана от данните, че 9 от 10 смъртни случая, свъзани с коронавируса, са на хора от тази възрастова група.

Задължителната ваксинация за хората над 60 години беше обявена през ноември 2021 година и тогава данните на здравното министерство сочеха, че около 520 хил. гърци в тази група не са ваксинирани. През последните месеци броят им е намалял с 220 хил., а някои от останалите се опитват да получат изключение от правилото, посочвайки, че не могат да се ваксинират по медицински причини.

Събраните средства от глобите ще бъдат разпределяни между болниците в страната.

Към задължителна ваксинация и санкции за хората, които не я изпълняват, върви и Австрия. Днес (16 януари) правителстовото представи своя ваксинационен план от 1 февруари. В него се предвижда задължителна ваксинация за всички над 18 години, както и известен гратисен период преди налагането на глоби - средата на март, при неизпълнение на предписанията.

Според разчетите на правителството на задължителна ваксинация подлежат 7,7 млн. души - австрийски граждани и постоянно пребиваващи в страната. От тях 1,4 млн. все още не са ваксинирани. Само 2,5 млн. австрийци са си поставили бустерна доза, сочат още данните.

Изключение от задължението да се ваксинират ще се допуска само за бременни жени, хора с медицински противопоказания, както и преболедувалите в период до 180 дни. От 15 март полицията и други институции ще имат право да проверяват ваксинационния статус и да налагат глоби за неваксинирани.

Санкциите могат да достигнат до 3600 евро, коментира канцлерът на Австрия Карл Нехамер, цитиран от Bloomberg. Освен това хората без ваксина ще бъдат ограничени и няма да могат да посещават магазини, освен тези за основни стоки, ресторанти или хотели. Бъдещи мерки обаче могат да затегнат още повече рестрикциите и неваксинираните срещу коронавируса да не могат да стигнат до работните си места.

Близо 20 хил. души протестираха във Виена срещу плановете на правителството в събота (15 януари).

Идеята за задължителни ваксини си прокарва все повече път в Европа. Италия обмисля да направи имунизацията срещу коронавируса задължителна за хора над 50 години, а френският президент Еманюел Макрон обеща да "стъжни" живота на неваксинираните.

Източник: Евростат

Нивото на ваксиниране в Гърция и Австрия е под средното за ЕС. В дъното на класацията си остава България.