Има случаи, в които глобите, наложени за сгрешена винетка, са по-високи от стойността на самата кола. Това каза омбудсманът Диана Ковачева пред депутатите от парламентарната регионална комисия. В момента те обсъждат няколко предложения за промени в закона за пътищата, които засягат уведомяването на водачите, когато автоматичната система ги е засякла, че карат без винетка. 

Проблемът е с уведомяването на хората. Приветстваме предложенията, които въвеждат задължението за АПИ да уведомява хората и дори предлагам това да става от момента, когато колата е засечена за първи път, а не както е сега - от момента налагане на глобата. Защото глобите са по 300 лв. и нищо не пречи да се налагат всеки ден. Така за кратко време стойността им става много висока, имаме вече оплаквания за натрупани по този начин глоби, които са по-скъпи от самата кола, каза Ковачева. 

Припомняме, че в парламента депутати внесоха поправки в Закона за пътищата, които ще спрат трупането на няколко глоби за едно и също нарушение - липсата на винетка или неплатена толтакса. Дали обаче ще бъдат приети текстовете, все още е неясно. 

Спират трупането на глоби при липса на винетка

Само през януари изтичат повече от 324 хил. годишни винетки, започват проверки в страната

Масови проверки на е-винетки из цялата странаСамо през януари изтичат повече от 324 хил. годишни винетки

Шофьор получи 33 глоби за 10 000 лева за това, че е без винетка, макар да си е купил такава