Днес е Ивановден. Този ден е отреден за Йоан Кръстител (Йоан Предтеча) – най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората и дава Свето кръщение в река Йордан.

На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в лековитата и здравеносна сила на новата кръстена вода. Къпят се всички именници, къпят се младоженците, къпят се сгодените моми и ергени.

В българската традиция Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. На неговия ден младоженците гостуват на своите кумове, като носят кравай, баница, бъклица с вино и ракия, а кумовете ги посрещат с богата трапеза.

В Сакар децата, закърмени от една и съща жена или къпани в една и съща вода по време на кръщението си, се закичват с китки и стават побратими и посестрими. Женитбата между тях, както и между техните потомци, е забранена като при кръвно родство.

На 7 януари имен ден празнуват Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна. На празника се приготвя обредна трапеза с варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.