Хлябът няма да бъде облаган с ДДС като антиинфлационна мярка.

Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Промените са част от актуализацията на държавния бюджет.

Тъй като не постигнаха съгласие, депутатите отхвърлиха предложението за повишаване на акцизите върху цигарите от средата на годината, което означава, че те не би трябвало да поскъпнат. Заради това обаче ще бъдат пропуснати 100 милиона лева приходи за хазната.

По-ниски акцизи върху енерегоносителите и нулев ДДС върху хляба приеха депутатите от бюджетната комисия на второ четене при актуализацията на държавния бюджет. Отхвърлени бяха исканията за нулев налог на брашното и 9% за олиото, плодовете, зеленчуците и месото.

Вицепремиерът в оставка Асен Василев:

"750 млн. на годишна база струва това предложение. Специално за земеделските производители в разходната част има предвидени средства за програми за подпомагане".

Георги Ганев от ДБ обясни, че по принцип диференцираните ставки не са добро решение:

"Дайте да го свалим на 15% ДДС за всичко, г-н министърът да се гътне тука и да скочи от прозореца и да продължаваме нататък.

Василев остана разочарован, че комисията отказа да повиши акциза върху цигарите и така в хазната няма да постъпят 100 млн. лева допълнително. На фона на пропуснатите постъпления депутатите завишиха разходната част със 760 млн. лева.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната":

"Това за мен просто е необяснимо. Министърът на финансите казва, че това ще доведе до покачване на дефицита в края на годината и отговорът от опозицията е - ами ние имаме най-ниския дефицит в Европа".

Кирил Ананиев от ГЕРБ:

"Ние сме направили балансирано предложение по отношение на приходите и разходите, решаваме изключително важни проблеми, които съществуват в публичния сектор и те не търпят отлагане".

Не бяха удовлотворени исканията за повече пари за Агенцията за борба с градушките.

"Доколкото разбирам от земеделие, градушките са два-три месеца през годината. През зимата няма градушки. Освен да стрелят по Дядо Мраз", каза депутатът от БСП Румен Гечев.

"По Дядо Мраз не знам кой стреля, но всъщност много от земеделските производители са им благодарни за това, че успяват да им спасят реколтата", отговори президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Комисията единодушно одобри 5,5 млн лева за Селскостопанската академия и пари за множество храмове.