Докато частният сектор вдига възнагражденията с между 10 и 15%, държавният сектор изостава, затова смятаме, че заплатите там трябва да се повишат с не по-малко от 10%. Исканията на КНСБ са свързани с прилагане на хоризонтална политика по доходите в Бюджет 2024, която да осигури минимум 10% номинален ръст за всички работещи в обществения сектор. По наши оценки, необходими са допълнителни още около 600 млн. лв. за осъществяването на адекватна политика по доходите. Това заяви областният координатор на КНСБ в Габрово Росица Йонкова пред “100 вести”.

За поредна година отчитаме, че увеличението на минималната работна заплата не доведе до спад в заетостта или ръст в безработицата, а напротив – включи хора на пазара на труда. Считаме, че увеличението на минималната работна заплата от 780 лв. на 933 лв. е добра първа стъпка, но има още какво да се желае. Изследването „Заплата за издръжка“ на Института за социални и синдикални изследвания и обучения към КНСБ ясно показва тенденция, че повече от 2/3 от хората са с доходи под необходимите средства за издръжка и че ефективна и устойчива политика по доходите в България липсва, допълни тя.

По отношение пенсиите КНСБ оценява положително предвиденият от 01.07.2024 г. ръст от 11%  съобразно „швейцарското правило”.

Според Йонкова относно детските надбавки от синдиката считат, че е добре разширяването на обхвата на семействата, които имат право на семейни помощи чрез повишаването на прага на 710 лв. доход на член от семейството и допълнителните условия за хората с доход от 710,01 лв. до 810 лв., които ще получават 80% от размера на помощите.

Настояваме за двуцифрен ръст /поне 10%/ на работните заплати на педагогическите специалисти. Отчитайки предвиденото към момента нарастване, и с цел продължаване на водената до момента политика за достигане на средна работна заплата не по-малко от 125 % от средната работна заплата за четвърто тримесечие на предходната година, увеличаване на субсидията за държавните висши училища с цел осигуряване ръст на работните заплати на академичния и неакадемичния състав с поне 10%, за ръст на доходите на работещите в областта на здравеопазването и достигане на нивата на начални заплати по длъжности съгласно отрасловия колективен трудов договор, увеличаване на субсидията за градския транспорт, което да позволи ръст на доходите на работещите минимум с 10%, за ръст на работните заплати в областта на земеделието – ИАБГ, ИАРА, ССА, РИОСВ и ДФ „Земеделие“, за ръст на работните заплати на работещите в ГИТ, АСП и АЗ, посочи още представителят на КНСБ.

Освен това от синдиката настояват за незабавно възстановяване на дейността на работната група за транспонирането на Директивата за адекватни минимални заплати в ЕС и увеличаване на размера на данъчната основа, върху която се изчислява  данъчното облекчение за семейства с едно, две и три деца.