На каква база може да бъде съставено правителство с мандата на победителя в парламентарните избори ГЕРБ? Лидерът на партията Бойко Борисов посочи формулата, която ще предложи на бъдещите партньори в управлението.

„Ние трябва да се съсредоточим върху съгласие по няколко основни теми. Първата е от тях е отношението към войната в Украйна. Кой е с Путин и кой срещу него? Кой е на страната на Украйна и кой не е? Това е изборът. Ако искаме да тласкаме страната към избори – идеално за Путин, без парламент не могат да се вземат решения. Българският народ ясно показа, че 77%  от хората подкрепят партиите с евроатлантически позиции.  Това означава, че  ¾ от населението е за продължаваме на този път. Втората тема е инфлацията, финансите и икономика –  тя минава през решения в парламента. Това, което ни завещаха от Продължаваме промяната е ужасяващо.  Вчера правителството пак поиска 200 милиона дълг, но им дадоха 100. Всичко може да се реши с парламент. Като заявим твърда позиция , че влизаме в Еврозоната, пазарите ще се успокоят, лихвите ще паднат и ще запушим дупките в бюджета.

Откъде идва самочувствието на Асен , след като загуби изборите? Идва зима, социалните помощи чукат на вратата. Не можем да оставим хората. Василев знае какъв обран бостан е оставил. Той знае, че който влезе в управлението, ще понесе огромни щети. Костов ни съветва да направим коалиция с Възраждане. Това са коментари на хора, които не ги е грижа за България. При тази риторика от всички страни, аз не виждам изход. Аз не виждам как можем да преговаряме с Възраждане , защото сме най- праволинейната евроатлантическа партия” заяви Борисов.

Той обяви, че ще използва модела от 90-те години  и ще поиска всяка партия да излъчи контактна група за преговори. „Готов съм да приема предложенията на всички. Готов съм да приема социалната програма на Продължаваме промяната.  Ще подкрепим социалната сфера. И аз обичам пенсионерите. Няма да се строим, няма да надграждаме.

Демократична България да дадат тяхната програма за съдебна реформа - ще я подкрепим. Но не за махнем този и онзи, а конкретни промени. Ще дадем хората, с които те искат да преговарят. Ако искат Дончев – ще дадем Дончев. Когото искат.  Ние не търсим какво да разделим, а как да намерим пресечна точка. Този вид управление е много тежко. Ако искат без лидери- без лидери” посочи Борисов компромисите, на които в ГЕРБ са готови.

„Като се върнат преговорните екипи след 3-4 седмици, разбираме се, избираме министри и следваме решенията. Това е планът. Другото са празни приказки. Добре, че не минаха хартиените бюлетини, че щяха да говорят, че заради тях сме ги били. Предлагам всички да помислят и да си представят как ще изглеждат нещата след 2-3 месеца- война , студ, да преспят и тогава да вземат решения. Готов съм на всякакви отстъпки в името на народа. Казвам го от позицията на първа политическа сила” , категоричен е Борисов.