„В Европа има правила и хората спазват законите. Там всеки спазва закона, защото знае, че ще си получи глобата и глобата е достатъчно сериозна. Според ROADPOL България е една от последните държави в ЕС, която въвежда мярката за отнемане на автомобили“.

Това обяви пред БТВ Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„В мярката имаше някаква превенция. Забелязвам повече таксита около заведения и ресторанти. Превозвачите имат право, казвайки, че има неясноти около товарите, влекача, каква ще бъде глобата за този, който е шофирал пиян. Ние трябва да осигурим по-добри тестове и“, добави тя.

„Държавата трябва да създаде условия. Ако държавата 30 години не намира как да построи съоръжение, на което тези хора да могат да ходят и да си изкарват адреналина, то тогава да се определи един участък извън града, който в определени часове няма да пречи на трафика, за да се събират и да си тестват автомобилите“, посочи Русинова.

„Любителите на автомобилния спорт, които просто са си купили едни много хубави автомобили, желаят да ги карат някъде, но няма къде“, допълни експертът.