Малко над 48 хил. украинци - 48 005, са настанени у нас по програмата за ползване на хуманитарна помощ към 17 април, а общият брой бежанци, които са се възползвали от програмата за подпомагане, надхвърля 65 хил. души. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова на въпрос на депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова. Въпросът е зададен от бившата министърка на туризма, тъй като напоследък хотелиерите се оплакват, че сезонът предстои да започне, имат резервации и не е ясно какво да правят с настанените по хотелите бежанци.

Програмата е разписана до края на май, като варианти за по-нататъшна подкрепа предстои да се обсъдят в зависимост от динамиката на обстановката и потока на бежанци към България, отговаря вицепремиерката. Фокусът след 31 май ще бъде върху наемането на работа и разпределянето на бежанци из страната.

Калина Константинова уточнява, че бежанците ще бъдат настанявани в държавни бази и ведомствени почивни станции, които влизат в специален регистър, пише 24 часа.

До 15 април подкрепа се предоставяше на всички пристигнали от Украйна, а след тази дата - на украинците, регистрирани за временна защита, като регистрираните към момента са около 83% от останалите в страната украинци.

В страната към сегашния момент се настаняват бежанци в 506 места, предимно хотели. Непосредствено преди Великден държавата отпусна чрез бюджета на туристическото министерство първите 11 млн. лв. за 254 024 нощувки на украинци, направени от 24 февруари до 31 март.

Константинова посочва още, че предвидените за по-нататък места за настаняване може да бъдат общежития, държавни и общински бази и почивни станции, като те трябва да бъдат регистрирани в специален регистър, в който към 15 април вече са вписани 23 обекта.

Към момента се предвижда инвентаризация на всички възможни за настаняване държавни и общински обекти, като досега са идентифицирани около 250 бази с общ капацитет над 15 хил. легла. Процесът за обследване на всички възможни за експлоатация бази продължава.

Хотелиерите ще могат да кандидатстват за компенсациите си за украинците, настанени между 1 и 30 април, от 10 часа на 1 май до 16,30 часа на 5 май, съобщиха от туристическото министерство. За третия отчетен период, който е от 1 до 31 май, кандидатстването ще е от 10 часа на 1 юни до 16,30 часа на 5 юни 2022 г.

Хотелиерите трябва да знаят, че получават чисто по 40 лв. за нощувка, като тази сума е без ДДС. Те не дължат пари за налога, защото той се плаща от държавата отделно от тази сума и не се налага първо да получат парите, а после да отчисляват ДДС и да го плащат.