12 часа работа на крак нон стоп. Цял месец без почивен ден. Срещу това най-много 1000 лева на черно. Това са условията, срещу които собственик на магазин в черноморски курорт наема персонал за лятото, разказа пред TrafficNews  кандидат за работа по морето.

Офертата показва и защо родният туризъм се върти в омагьосан кръг. Собственици на хотела и заведения постоянно се оплакват, че им липсва персонал.

"Работа за сезона има много, но младите ги мързи", е техният аргумент. "Тъкмо ги научиш как да държат таблата и те изчезват, всяко лято търсим нови хора", добавят ресторантьори.

"Те не искат работници, а роби, които срещу жълти стотинки да не подгъват крака от сутрин до мрак. Няма трудови договори, няма осигуровки, камо ли почивен ден. Затова и никой не иска да повтори сезона, а гледа да отиде на гурбет", обясняват препатили сервитьори, бармани и камериерки.   

Читателка на TrafficNews разказа за последното си работно предложение - осигуровките отново сведени до минимум и четири месеца без нито един почивен ден.

"Предложиха ми 1000 лв за работа в хранителен магазин в Свети Влас, на 12-часов работен ден и то без нито един почивен ден! Квартирата е осигурена, щели да ми плащат на ръка, или ако държа да ме осигуряват - могат максимум на 4 часа", обясни пред момичето, пожелало анонимност.

Екипът ни се свърза и със собственика на едно от най-оборотните заведения на алеята в Слънчев бряг. Ресторантьорът беше категоричен: "Проблемите започват първо от държавата, а не от бизнеса".

Според него държавата трябва да предостави добри условия, за да задържи младите хора у нас. Трудно е да се намери квалифициран персонал, защото повечето обучени кадри са избягали в чужбина.

"В Слънчев бряг имаме училище за туризъм, което е затворено. Защо?! То е пред разпадане, толкова е занемарено от държавата... Все пак не оправдавам колегите ми, които не осигуряват почивка на персонала си. Eстествено, че не е нормално човек да работи по 12 часа цяло лято. При нас смените са между 8 и 10 часа, нямаме смяна която да е над 10 часа", разказа още той пред TrafficNews.

Стотици оферти за сезонна работа в туризма пълнят специализираните сайтове и Бюрото по труда във Варна. В момента най-търсени са сервитьорите, следвани от готвачи, бармани и камериерки.

Най-атрактивни са заплатите за шеф-готвачи и управители на хотели и ресторанти, които стигат до 3000 лв. За останалите позиции офертите варират от 650 до 900 лв. Масово се наемат администратори със средно образование, камериерки с основно, а за кухненските работници и миячите често летвата пада още, включвайки и кандидати без изкаран четвърти клас.

Персонал се внася и от чужбина. В Регионалната служба по заетостта 425 фирми са депозирали заявки за 1851 работници, предимно от Украйна и Молдова. Има и хора от Казахстан и Русия. Дефицитът на кадри се попълва и с ученици, одобрените вече са над 300, а пикът предстои, обясняват от бюрото по труда.

Набирането на персонал от чужбина тази година е по-трудно, защото в Украйна и Молдова се появи активен конкурент в лицето на Полша, коментира проф. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара.

Друга лоша новина за нашите хотелиерски босове е, че заплатите в украинските курорти за готвачи и камериерки това лято ще се изравнят с нашите. Причината е, че германски инвеститори са построили нови обекти в района на Приморское на Азовско море.

Така надлъгването за заплати и работа по родното море ще става все по-трудно. Контрата обаче остава за собствениците, които все по-трудно си намерят що годе квалифициран персонал, който да е готов да работи съвестно и неуморно за 800 лева цяло лято.

Потърпевщите пък отново ще са туристите, които все по-често имат основание да недоволстват от нивото на предлаганото обслужване. И най-логичното е следващото лято да стегнат куфарите за някоя друга дестинация.