Стрелкови комплекс на площ от близо 2 декара ще бъде построен в Пловдив, като освен за високо спортно майсторство, той ще се ползва и за редица други дейности, научи TrafficNews.bg.  Комплексът ще се намира в непосредствена близост до залите Колодрума и Академик. В бюджета за тази година са заложени 1,5 млн. за неговото изграждане, за 2019 година са предвидени още 2,5 млн..

Проектът включва комплекс от 1,9 декара. В него ще има полуоткрито стрелбище с 50 коридора по 25 метра за различи видове стрелба с пистолет, както и олимпийските дисциплини.

Това ще бъде и най-голямото стрелбище в цялата страна. На него ще могат да се провеждат както републикански, така и състезания от международен мащаб. Радетелят на идеята е обясни председателят на АСК „Тракия” Камен Шишманов. Той разказа, че  от стрелковия клуб ще дарят мишените и апаратурата, нужни за провеждането на състезания и тренировки, чиято стойност също е значителна.

„Един подобен комплекс е изключително нужен на града ни. В момента стрелковите клубове тренират на едно единствено стрелбище, което има едва 3 коридора. Само паралелката в Спортното училище е от 40  деца”, каза Шишманов. Той допълни, че този комплекс ще бъде в полза не само на стрелците за високо спортно майсторство, а и за всички граждани.

Има изготвена и концепция за военно-патриотичен комплекс на същото място.  Разговори са били проведени и с бригаден генерал Явор Матеев, който е началник на 68-а бригада „Специални сили” в Пловдив. Офицерът също е прегърнал идеята за подобен комплекс, още повече, че пловдивските командоси имат нужда от подобни условия за тренировки.

Комплексът ще е на разположение и на пловдивчани за стрелба, както и на различни формирования. Възможно е той да бъде ползван и за бъдещото военно обучение, каквато идея се налага от  министър Красимир Каракачанов.

Идея има и за втори етап – направата на модул за стрелба на 50 метра с пушка, в близост до основното стрелбище, но за него ще се работи след завършването на комплекса.

Снимка: Проектът за стрелкови комплекс в Лондон от полуоткрит тип за пистолет