Терените на завод „Прибор”, който граничи с бившата фабрика на Каменица, бе изкаран на пазара на имоти, научи TrafficNews.bg. В помещенията, които през годините имаше различна индустриална промишленост от флопита за компютри до прибори за хранене, са разделени на две терена.

Най-голямата част от  10 000  кв. метра е пусната за продажба, като в офертата е записано, че парцелът е изключително подходящ за жилищно строителство.

Той се продава заедно с масивна сграда на 4 етажа, където преди се е помещавал самия завод  и няколко по-малки масивни складови помещения. Подробният устройствен плане на имота е променен през 2015 година, който позволява жилищно строителство.

Основната сграда, която се намира, непосредствено до хотел Норис, също е пусната за продажба, но отделно от основния парцел.

Това е 6-етажна сграда, която има заведение на партера. То може да бъде закупено заедно с втория етаж, който е с площ от 470 кв.м. и статут на офис. Общата квадратура на партер и етаж 2 възлиза на 1493 кв.м. Отделно от квадратурата на заведението купувачът получава и прилежащото голямо подземно помещение, което е било бомбоубежище.

Припомняме, че точно пред тази сграда ще започне изграждането на казино „Сезал”, който имот бе взет от пловдивския бизнесмен Георги Райков.

Общинските съветници  направиха промени върху уличната регулация на подробния устройствен план на Трета градска част. Те касаят най-вече бъдещите строителни дейности на вече бившият завод Каменица.  Според промените ще се изгради още едно локално платно на булевард „Източен”, а двете перпендикулярни улици - улиците „Марин Дринов” и „Антон Тайнер” ще бъдат по 12 метра – 7 метра пътно платно и тротоари 5 метра. Втората улица ще има и директен излаз към булевард „Източен”.

Допреди това „Каменица“ АД попадаше в Смесена обслужващо-производствена зона, което допускаше изграждането на различни видове площи – офисни, хотелски, търговски, а промяна на регулацията позволи и жилищно строителство.

На част от площта - 3.5 дка, „Каменица“ АД ще построи през 2017 г. модерен комплекс, включващ микропивоварна за крафт (занаятчийска) бира, музей за 135-годишната история на пловдивската пивоварна, бирария, зона за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития. За останалата част от парцела от около 31 дка се търси инвеститор с визия за развитието й.