Пловдивският бизнесмен от сирийски произход Малек Насер е спечелил търга за недостроения комплекс на Пещерско шосе в район „Западен” , научи TrafficNews.bg.  Огромната сграда върху бившия магазин „Направи си сам” стои недостроена от вече близо 10 години.

Първоначален инвеститор на комплекс бе „Вивиан зона“ЕООД на Васил Апостолов, като през  2009 година той променя името на фирмата на „Кристи Билд“. Заради необслужения кредит по строителството се налага запор на компанията на Апостолов, а  банката заемодател взима собствеността на сградата. Последните строителни дейности по нея бяха през 2011 година, а оттогава работят няколко търговски комплекса на партерното ниво.

На няколко пъти търговете за сградата пропадаха, тъй като началната цена на комплекса започваше от 14,5 млн. лева, на колкото възлизаше и банковия кредит за сградата.  

Малек Насер обаче успява да придобие собствеността над имота, като за него той ще плати  3,6 млн. евро. В момента върви и проектирането на сградата.

„Комплексът ще бъде на 16 етажа, като ще има офис помещения, но по-голямата част ще са жилища и апартаменти. Водим вече и преговори за възстановяване на хипермаркета на партерния етаж”, заяви пред TrafficNews.bg  д-р Малек Насер.

Първоначалният проект на сградата бе за разгъната площ от над 38 500 кв.м.  Преди строителството да спре, инвеститорът е успял да изградил и подземния паркинг на 3 нива, който е за близо 250 автомобила, а има и наземен паркинг с близо 50 места. Първите три етажа също са завършени, като на груб строеж са още три нива в различните секции на сградата.

Очаква се в близките месеци проектът да бъде завършен и одобрен, а след това да започнат и строителните дейности.

Първоначалният проект:

Сградата към днешна дата: