18 милиона лева за подобряването на енергийната ефективност на сгради са залегнали в проектите, които ще стартират в Пловдив през новата година. Парите обаче са през европейски фондове, а не по Националната програма на правителството, която започна в цялата страна.

В следващите три години задължително трябва да се санират сгради за 18 милиона лева, тъй като са неизменна част от проектите на „Региони в растеж”. Ако това перо не бъде изпълнено, то може да се наложи финансови корекции на целия проект, който включва три зони.

Това е пълното преобразяване на т.нар. Социална зона, заключена между река Марица, бул. „Източен”, Княгиня Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”. Там ще бъде ремонтирано всичко публично – от тротоари, през градинки до улици.

Втората позиция е за изграждането на площад пред Централна гара и пробива, който ще свързва „Васил Априлов” с „Македония” и „Димитър Талев”.

Последната ос е изграждането на т.нар. Втори градски център на Пловдив е квартал Гладно поле.

Програмата обаче е направена така, че паралелно с тези дейности, трябва да се извърши и подобряването на енергийната ефективност на сгради като определен процент от цялата стойност на проекта.

С тези 18 милиона лева могат да се санират, както обществени сгради, така и многофамилни жилища. Критериите за сградите, които могат да бъдат саниране по тази програма, все още не се оповестени. По предварителни информации обаче, от „Региони в растеж” ще могат да се възползват редица по-малки сгради и блокове.