Община Пловдив загуби съдебна битка с петимата граждани, които твърдят, че са наследници на 200 декара в район „Тракия”, научи TrafficNews.bg. След 20-годишна сага между наследниците и Общината Пловдив, през 2013 година ВАС присъди в полза на градската администрация. След това обаче делото бе върнато на първа инстанция.

Паралелно с голямото дело за самата собственост на терена срещу кметството, наследниците са завели дело и за издаването на удостоверение и скица на парцела от 200 000 кв.м. Според тях от Община Пловдив са приложили „мълчалив отказ” за издаването на тези документи. Те са успели да спечелят двете дела на Районен и Административен съд, като магистратите задължават градските власти да издадат документите на гражданите.

Главният юрист на Пловдив Илиян Иванов обясни, че общината е осъдена за отказ от административна услуга. На практика обаче досега градската администрация не е издавала подобни документи, които са искани от наследниците. След решението на Административния съд обаче градските власти ще трябва да издадат самия документ.

Той ще послужи на наследниците в предстоящите дела, тъй като на предишните заседания магистратите са искали тези документи, като част от доказателствата, че те са собственици на парцела.

Делото по същество за парцела в Тракия бе върнато през 2015 година заради жалба на наследниците. В мотивите им е било записано, че има нов собственик на част от земята. Оказва се, че  юридическо лице "Лендмарк холдингс"е закупило идеални части, които са в размер на около 27 декара от имота, но досега не са били призовани като страна по делото. Досега никой от дружеството не е изпращал свои представители по време на делата.

Имотът се намира срещу новото кметството в „Тракия” на бул. "Освобождение”, а историята с него датира още от 90-те години.

 На частно лице са върнати като собственост 200 декара имот в село Ягодово, но наследникът твърди, че земята се намира в Пловдив и Поземлената комисия в града възстановява на лицето декарите в "Тракия".

Интересното е, че документите за собствеността на наследниците датират от 1911 и 1926 година.  В тях е било записано, че имотът са намира в землището на Лаута. В миналото обаче с това име са се разпростирали нивите до днешно Ягодово. Двата парцела били абсолютно еднакви като големина и граници. Поради тази причина наследниците смятат, че този имот от 200 декара е на дядо им.

През 1994 година Пловдивският районен съд дава на петимата пловдивчани парцелът от 200 декара и приключва реституцията. Три години по-късно обаче Община Пловдив завежда дела за собствеността на парцела. След 17 години дела, имотът бе върнат на градските власти, а сега предстои и поредна съдебна битка с новите обстоятелства. В промеждутъка през 1994 и 1997 година наследниците, като собственици на терена, продават идеалните части на частното дружество. Ако те загубят отново делото ще трябва да върнат парите, които са взели от тях 27-те декара.

Парцелът срещу кметството стига почти до парк Лаута. През последните години, непосредствено до спорния имот, се проведоха редица залесителни акции от администрацията. Кметът Иван Тотев заяви публично на една от тях, че 10 % от имота ще отиде за жилищно строителство, 10 % за улична и урбанистична регулация, а останалите 160 декара в парково пространство.