Десетки къщи за милионери се продават в Пловдив. Имоти, които са стандарт за американците - с двор, гараж, басейн, в града под тепетата се търгуват за цени от над 500 000 евро. При 1502 лева средната брутна месечна заплата в областта през третото тримесечие на 2022 година, такива цени звучат повече от невероятно.

Продавачи и оферти за такъв вид жилища обаче има и по всичко личи, че не става дума за инвестиционни имоти. В 90% от случаите на пазара са имения, които някой е направил, за да обитава, но в последствие решава да продаде. И то, за много пари. 

Правилото е, че жилищният пазар трябва да е съобразен с доходите на населението, отдавна не важи за Пловдив. Особено за луксозни имоти, поне според разбирането за лукс по нашите географски ширини. 

От друга страна, тези, които могат да си ги позволят, едва ли живеят на една заплата, било тя далеч по-висока от средната. Факт е обаче, че тези имоти не стават за нищо друго, освен за еднофамилно имение. Не могат да бъдат отдадени под наем, тъй като в Пловдив няма подобен пазар - т.е. хора, които са склонни да живеят под наем в много скъп имот срещу солидна рента. Друг вариант е, ако мястото позволява, да бъде направен бутиков хотел, но в града има толкова много, че и това не изглежда сериозен вариант за инвестиция. 

Именно поради тази причина, пазарът за скъпи къщи в Пловдив е статичен. Някои от къщите чакат с години купувач, други пък са току що пуснати за продан, вероятно с идеята собствениците им да хванат пиковата вълна на цените. 

Дали има купувачи за тези имоти? Едва ли има някой, който не иска да обитава къща в Пловдив, но практиката показва, че хората са много по-склонни да инвестират в парцел в покрайнините на града и да построят нещо по свой вкус, от колкото да купят готов имот. Така че съдбата на наличните за продан къщи за милиони изглежда доста несигурна, поне що се касае до осъществяване на сделка.  

Най-високи са цените на къщи по тепетата, в южните части на града в посока Родопите и около Гребната база. Повечето от именията на пазара са в кв. "Остромила", който претърпя бурна промяна и застрояване през последните десет години. 

Рекордьор на цените е имението до Овощарския институт. Сградата е с големина от 1300 кв.м. РЗП и се разполага върху терен от 2,2 декара. Разполага с басейн и пълен спа сет с джакузи, сауна, турска баня и дори шадраван в градината. Наподобяващата имение на граф сграда разполага със заседателна зала и собствено заведение, но почти всички стаи на сградата са на мазилка и замазка. Цената му е 1,3 млн. лева. Имението се продава от няколко години, но все още няма купувач.

Къща в кв. "Мараша" с РЗП от 540 кв.м., в които са включени четири гаража и магазин, с двор от 120 кв.м. търси купувач за 1,19 млн. евро. Така цената възлиза на около 2200 евро за кв.м. 

Обзаведена триетажна къща с РЗП 388 кв.м. и двор 70 кв.м. в комплекс в кв. "Остромила" струва 642 хил. евро, или 1650 евро за кв.м. В кв. "Беломорски" обзаведена къща с РЗП от 220 кв.м. в парцел от 1 дка, се продава за 600 хил. евро. 500 хил. евро пък търси собственик на къща с РЗП 420 кв.м. върху парцел от 300 кв.м. във кв. "Въстанически". Строена през 2010 година къща в близост до Коматевския възел се търгува за 610 хил. евро. Тя е с РЗП от 440 кв.м. върху парцел от 1200 кв.м. Друг имот от на ул. "Авксентий Велишки" с РЗП от 332 кв.м. и двор от 200 кв.м. се продава за 580 хиляди евро. Всички тези къщи са строени през новото хилядолетие, но едва ли са излезли толкова пари на собствениците си, колкото те искат да изкарат от тях. 

На пазара има още над 20 къщи, сходни като параметри с тези. Цените им са в диапазона между 500 000 - 700 000 евро. 

Не липсват и няколко стари къщи. Пример за това е част от зеления замък на ул. "Авксентий Велешки". Величествената постройка, намираща се на крачка от Домът на културата "Борис Христов", е старата фамилна къща на рода Бъчварови - известни търговци. Наподобяваща дворец, сградата е строена през 1923 година от архитект Стефан Джаков по поръчка на собственика на парцела Щерю Бъчваров. В момента два етажа се продават за 500 000 евро, но купувачи не се намират близо година. 

Друга къща, която е на пазара от години, е в съседство на Балабанова къща, която се продава отново за 500 000 евро. Сградата е недовършена - с акт 15, новопостроена, но със запазена възрожденска стилистика. 

Стара триетажна къща с центъра на града с РЗП от 400 кв.м. пък търси купувачи за 800 000 евро. 

Примерите и в тази категория стари имоти, някои от тях паметници на културата, са над 15. И при тях обаче намирането на купувачи е сложно, въпреки че има малко по-голям шанс, тъй като много често те не се използват за жилищни нужди, а като обекти за обществено предназначение - хостели, галерии и т.н. 

За по-съвременните имоти в покрайнините на града обаче подобна съдба изглежда невъзможна. И тук идва въпросът - дали няма да се стигне до събаряне на подобни имения и вдигането на кооперации и жилищни комплекси на тяхно място? Или в Пловдив има достатъчно милионери и сделките ще продължат. 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.