Община „Марица” се е активизира по изграждането на основата на „Високотехнологичен парк – Пловдив“, научи TrafficNews. Преди седмица Общинският съвет в Пловдив гласува в извънреден порядък 300 000 лева, които да дари на съседната община. Парите ще отидат за проектиране и изграждане на инфраструктура в землището на Община Марица за въпросния бизнес парк, но градоначалникът не пожела да конкретизира къде точно ще бъде той. Въпреки че всички в залата разбраха, че въпросните терени ще бъдат предложени на гиганта в автомобилостроенето – „Фолксваген”, никой официално все още не го е обявил.

Какво знаем за „Високотехнологичен парк – Пловдив“ и какво прави Община Марица по него?

Бъдещият високотехнологичен парк е в рамките на „Тракия икономическа зона” и изцяло в пределите на Община „Марица”. Той ще се намира в землищата на три пловдивски села – Калековец, Войводиново и Скутаре, макар най-близо да е до първото населено място.

 В средата на май в Общинския съвет в съседната на Пловдив община бе взето важно решение за изменението на Общия устройствен план. В него  е записано, че се изменят  редица структурни единици в землище на село Калековец, както и една част от местност „Дъбака“, която е по кадастралната карта към село Скутаре - на север от автомагистрала „Тракия“. Другите единици са част от землището на село Войводиново.

Така Обс – Марица е дала съгласие да се открие процедура за създаване на селищно образувание с местно значение в землищата на селата Калековец,Скутаре и Войводиново с наименование: „Високотехнологичен парк – Пловдив“. В ОУП на Община „Марица” е записано, че въпросната зона е със смесено многофункционално предназначение, което позволява промишлено и жилищно строителство.

Теренът, който е включен в параметрите за новия бизнес парк се намира северно от автомагистрала „Тракия” – между разклоните за Войводиново и Стряма. Той граничи с Държавно ловно стопанство „Чекерица“ и река Стряма от изток, а от северната му страна е Калековец.

Освен решението на двата местни парламента за  обособяването и изграждането на „Високотехнологичен парк – Пловдив”, Община Марица е пуснала любопитна обществена поръчка. Те е на стойност от 2,3 млн. лева и касае подмяна на цялото осветление на територията на общината. В параметрите е записано, че системата за осветление трябва да ма последно поколение  софтуер, а стълбовете да бъдат с LED прожектори. Въпреки че всички населени места в Община Марица присъстват в поръчката, на първите три места са сложени селата – Граф Игнатиево, Войводиново и Калековец. Друго уточнение е, че към момента осигуреното финансиране е около 333 хил. лева, което означава, че може да се извършат определен брой дейности към днешна дата.

Припомняме, че делегация от немския концерн бе на посещение в Пловдив, които бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. Борисов обаче забрани всякакви изявления от публични фигури за евентуалното строителство на най-големия завод на Фолксваген в Източна Европа.  Тогава той на няколко пъти заяви: „Ако искаме нещата да се случат, трябва да мълчим”. Последните тиражирани новини около новия завод са, че изборът ще падне между България и Турция, а решението трябва да бъде взето есента.

Правят завода на Фолксваген в община "Марица"? Пловдив дава 300 000 лева за инфраструктураКметът Иван Тотев събра общинските съветници, за да им разясни ситуацията