Близо половин милион лева бяха платени за етаж от къща, която е паметник на културата, в сърцето на Пловдив, научи TrafficNews.bg. Община Пловдив организира търг за своята част от къщата, която се намира на улица „Велико Търново” 2.

 Началната цена на имота, в който влиза вторият етаж и мазето, бе 224 000 лева, а стъпката за наддаване бе 3000 лева. На търгът са се явили три фирми, като две от тях са наддавали сериозно за идеалните части от къщата. Най-добрата оферта е била дадена от АИП „Център за женско здраве”, която е в размер на 480 000 лева.

Победителят от търга е собственикът на фирмата, занимаваща се с медицина - д-р Мария Николова- Милова. Самата тя е собственик и на първия етаж от къщата. На адреса е регистрирана и фирмата, която тя представлява.

Репортер на TrafficNews.bg вида, че по къщата вече кипи здрав ремонт. Реконструира се, както фасадата, така и другите части от паметника на културата.

Жилищната сграда на ул. „Велико Търново” №2 е недвижима културна ценност от ново време. Тя е влязла в защитената графа през 1985 година. Не е ясно дали къщата ще бъде ползвана за бизнеса, свързан със здравеопазване, или в нея ще се живее.