Нов пореден абсурд в съдебната ни система на практика анулира конкурса за концесионер на Летище Пловдив, научи TrafficNews.bg. Причината е, че жалбата на един от отстранените участници в конкурса ще се гледа във Върховния административен съд през ноември 2018 година! Жалбата е на "Силк роуд Пловдив еърпорт", която е представлявана от швейцареца Урс Майстерханс.  От КЗК отхвърлиха претенциите му, но той е оспорвал решението във ВАС, които ще гледат делото след близо година.

Абсурдът в случая е, че офертите, които са изпратени от двете фирми, борещи се за концесията, имат валидност 1 година.  На финалната права са „Консорциум Летище Пловдив”, в който партньори са местните икономически гиганти Тракия икономическа зона, КЦМ и ПИМК, а другият кандидат е обединението между „Пловдив Еърпорт Инвест” и „Хайнан груп”.

Те са подали своите оферти през май 2017 година, като валидността им е до май 2018 година. Ако от ВАС не изтеглят заседанието по делото по-рано, то на практика концесионната процедура ще бъде прекратена и всичко трябва да започне отначало. И двата консорциума са пуснали запитване до Министерството на транспорта относно казуса, като настояват сагата с обжалването да мине по-бързо.

В същото време летището се руши. Въпреки че полетите зачестиха през последните месеци, финансовото положение на аеропорта не е розово. По пистата са започнали да се прокарват пукнатини между фугите и има нужда о спешен ремонт.

Повече за процедурата за концесията на летището прочетете ТУК