Днес искаме да ви запознаем с една изключителна личност, която световните медии определят като най-великия пътешественик и изследовател на нашето време. Името му е Майк Хорн и е роден в Йоханесбург, ЮАР, през 1966 г. Съдбата му го отвежда в Швейцария, където нелегалното му пребиваване едва не го праща за дълго зад решетките, но роден под щастлива звезда, той започва да преследва мечтите си. А основната му да открива света и да прави неща, които никой друг преди него не е правил.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Life has more than one direction! It's up to you to call a change!

Публикация, споделена от Mike Horn (@mikehornexplorer) на

 

Първата му експедиция е по Амазонка през 1997 г. За 6 месеца той прекосява южноамериканския континент, самостоятелно и без помощ, от Тихия до Атлантическия океан, пеша, с парапланер, хидроскоп и пирога. Соловото му пътуване се определя като едно от най-големите предизвикателства на Земята. Преди Майк Хорн са правени и други опити, но всички са били неуспешни.
 

Втората му експедиция е през 1999 година, когато започва обиколка на екватора. В нея той използва собствените си сили и никакви моторизирани средства. По вода се движи с тримаран, а по суша с велосипед или пеша. Тя му отнема около две години. Препятствията са много, но той отново успява!

Следва ново начинание, когато решава да обиколи северния полярен кръг. Начинанието му отнема над 24 месеца. Самостоятелната си обиколка осъществява с помощта на лодка, каяк, ски кайт и пеша. Ледената експедиция е наречена  Арктос и приключва през 2002 г. Това пътуване е своеобразен рекорд за първия пътешественик, преминал 20 000 км без прекъсване при температури, достигащи до -60 °С.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

No storm lasts for ever!

Публикация, споделена от Mike Horn (@mikehornexplorer) на


 
Зад гърба си Майк Хорн има още експедиции, няколко изкачени осемхилядници и безкрайно много лични предизвикателства. На български език има издадени няколко негови книги, където той подробно описва преживяванията си.
 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

It's not important to know where you coming from, more important is to know where you heading to! Il n'est pas important de savoir d'où tu viens, il est plus important de savoir où tu vas!

Публикация, споделена от Mike Horn (@mikehornexplorer) на

Мнозина го сравняват с Беър Грилс и подобно на него създава телевизионното предаване  „В царството на дивото“, в което Майк заедно с известни френски личности попадат на труднодостъпни места в Намибия, Шри Ланка, Венецуела и др и се борят за оцеляване.
 
Основният принцип, от който се води Майк Хорн, е: „невъзможното съществува само докато намериш начин да го направиш възможно“.  Новото му предизвикателство за 2019 година е свързано с МТВ надпревара, която ще се проведе в Южна Африка. Това ще бъде 16-ото издание на Absa Cape Epic и ще се осъществи между 17 - 24 март. Местни и международни планински колоездачи ще трябва да се справят с вълнуващото осемдневно приключение през региона Western Cape. Състезанието трябва да бъде завършено от двамата членове на екипа. В него ще участват 650 отбора. Маршрутът се променя всяка година и по него ще минат аматьори и професионални планински колоездачи от цял ​​свят. Трасето включва приблизително 700 км непокътнати пейзажи и 15 000 метра пресечена местност, в която ще има и много катерене. За Майк Хорн това е поредната провокация и се надява, че ще успее успешно да завърши и я приема за забавление.


 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Never overthink, follow your heart, feel fragile, be bold those are the hidden secrets of life!

Публикация, споделена от Mike Horn (@mikehornexplorer) на

Пред тази изключителна личност стои един-единствен въпрос: Кое е следващото приключение? Вероятно много хора се чудят защо го прави, а той отговаря: „А защо да не го направя“. Той вярва в това, че само ако отвориш широко очите си за света, тогава можеш да осъществиш мечтите си! Силен, смел и решителен, Майк Хорн успява със своите постижения да мотивира много хора да се обърнат към природата и мечтите си. И да, мечтите се сбъдват! Той е доказателство за това! Така че мечтайте!