Недостигът на паркоместа в Пловдив става все по-актуална тема с всеки изминал ден. Местата за паркиране във всеки един район на града стават все по-малко, а колите все повече. Според Генералния план за организация на движението колите са толкова много, а паркоместата толкова малко, че за едно място се „борят” 6 автомобила. Доста често обаче по паркингите се забелязват дори по няколко изоставени автомобила. Сумарно из целия град тези автомобили са стотици, ако не и хиляди – а това са и точно толкова неизползваеми паркоместа.

За стара „Волга” паркирана на инвалидно място ни сигнализира наш читател. Въпросният „ретро” автомобил не е мърдал вече повече от година, а на стъклото му се вижда, че липсва не само инвалиден стикер, а каквито и да е стикери. Тоест автомобилът реално не е в движение, няма платена гражданска отговорност и липсва годишен технически преглед. Мястото, на което се намира е оживен паркинг до кръстовището на булевард „Васил Априлов” и „Шести Септември” в непосредствена близост до  ДКЦ II. Паркингът е общински показва справка с кадастъра.

„Паркингът е доста натоварен и колите кръжат постоянно, за да намерят свободно място, а едно от двете инвалидни места е заето от този автомобил. Окупирано е от години а колата е видимо стара и не е в движение.Около и под нея дори е поникнала трева” , коментира нашият читател.

Безхаберие или обикновена некомпетентност лишава Пловдив от стотици свободни паркоместа?8 месеца Община Пловдив не може да приведе местна наредба според националното законодателство

Според Наредбата на Община Пловдив излязло от употреба МПС е всяко, на което последният валиден технически преглед е бил преди повече от две години и се намира на държавен или общински терен. След като от районните администрации издирят тези коли, слагат им по един стикер за доброволно преместване и ако до 3 месеца то не се изпълни – автомобилът бива репатриран.

Според националното законодателство обаче новите разпоредби оптимизират значително сроковете за тяхното премахване. На такова подлежат МПС, намиращи се на общински или държавни площи, чиято регистрация е прекратена за повече от три месеца, а за излязло от употреба превозно средство е:

- МПС с прекратена регистрация, което се намира върху имот - държавна или общинска собственост, за повече от три месеца от датата на прекратяване на регистрацията;

- моторно превозно средство, на което не е заверен знакът за технически преглед за повече от три месеца от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай че то се намира върху държавна или общинска собственост;

- изоставено регистрирано МПС, което се намира върху имот - държавна или общинска собственост, изоставено е от собственика си и той не се яви пред компетентните органи в тримесечен срок от уведомяването му по надлежния ред.

Разликата в нормативните уредби обаче е друга тема, която едва ли скоро ще бъде разрешена, но липсата на паркоместа ще продължава да изнервя гражданите все повече с всеки изминал ден.