Истински кошмар е на кръстовището на булевард „Санкт Петербург” с „Лев Толстой” до Ескалибур, сигнализираха ни наши читатели. Там от 5 дни върви подмяна на светофарните уредби, чийто режим в момента е „оранжев”. Това позволява на автомобилите,които карат направо да не чакат в задръствания, но за пешеходците е истинско приключение, тъй като светофарите не работят за тях.

„Вече пети ден светофарната уредба на кръстовището не работи. Майки с деца ги е страх да пресичат, шофьори и пешеходци са изнервени . Явно трябва да стане белята за да се сетят от Общината”, пише нашата читателка.

Още по-голяма проблем е, че заради новата настилка на булеварда все още няма пътна маркировка, съответно и пешеходни пътеки.  От там ежедневно минават стотици  пешеходци, сред които ученици и майки с деца заради близките учебни заведения.

Оказва се обаче, че този проблем няма временно решение. Директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта” Борислав Кръстев заяви пред TrafficNews.bg, че светофарните уредби се пригодяват за нов режим на работа. С ремонта на светофарната уредба се въвежда защитен ляв завой на кръстовището с ул. „Лев Толстой“  и ул. „Проф. Цветан Лазаров“,  с цел по-голяма безопасност на движението.

Проблемът обаче е, че новите умни светофари все още не са готови за работа, тъй като трябва да мине и одобрението за организацията на движението през КАТ. Такова все още няма, така че и в близките дни светофарите ще продължават да светят жълто за колите, а за пешеходците – никакво.  Все пак от Община Пловдив се надяват до неделя новите умни светофари да заработят, а до тогава пешеходците ще трябва да разчитат на благоразумието на шофьорите, докато пресичат натоварения участък.