„Отидох да си купя пастърма, но математиката ми показа, че ми се ядат кренвирши”. Това пишат възмутени потребители под публикация във фейсбук. На нея се вижда цената, на която се предлага един килограм пастърма в една от големите вериги магазини Кауфланд. Още по възмутителното в случая е, че представената цена във веригата е промоционална, което е пълна лудост.

В търговския обект можем да намерим 1 кг говежда пастърма на „Тандем” на абсурдната цена от 112,38 лева. На места килограмът се предлага дори и по 120-130 лева, което е огромно повишение, съдейки по това, че миналата година килограмът на пастърмите и то от най-добро качество са се предлагали по 40-50 лева. 80 грама вакумирана пастърма от същата марка можем да закупим на цена около 10 лв.

На тези цени могат да се намерят някои от най-скъпите и качествени деликатеси от сушените мезета в Европа. Имайки предвид, че предлаганото месо от въпросната марка не е "премиум", то цената вероятно не отговаря на качеството. Такова повишение на цените на мезетата не е наблюдавано от години.

„Блек ангъс да ползват за нея, толкова скъпа не трябва да е”, пишат още потребители във фейсбук.

Производители от малка семейна ферма пък предлагат килограма на този деликатес на цена от 32 лв., а в случай, че заявим по-голяма поръчка от 2 кг, то цената става 28 лв. за килограм. Голяма част от потребителите пък споделят, че абсурдните цени, на които се предлагат сухите мезета ще ги принудят да приготвят месните деликатеси сами тази година.